NEZAPAMĆEN ZLOČIN NAD DJECOM: OTKAKO SE HARALD KOPITZ PROBUDIO U BOLNICI, NIJE PROGOVORIO NITI RIJEČI, OGLASILA SE VELIKA LOŽA AUSTRIJE

Jedan dan nakon nezapamćene tragedije u Zagrebu, nakon što je policija otkrila da je 56-godišnji Austrijanac ubio svojih troje djece u svom stanu, austrijski mediji prenose očitovanje vrhovne masonske organizacije iz njegove domovine, Velike lože Austrije - piše RTL.

On nema ništa niti je ikada išta imao s austrijskim slobodnim zidarstvom

Razlog za reagiranje Velike lože Austrije bilo je to što je otac osumnjičen za besprimjerni zločin nad svojom djecom, osim što je za svoje zlodjelo optuživao svoju bivšu suprugu, svoj financijski slom, optužio i svoju navodnu “braću”, kako ih je nazvao, masone.

Nakon nekoliko neslužbenih reakcija iz masonskih krugova, Velika loža Austrije danas se i službeno očitovala:

  • Velika loža Austrije ističe činjenicu da taj čovjek nije niti je bio član bilo koje od njezinih loža.

Heute je tome dodao i neslužbene komentare iz masonskih krugova da je 56-godišnjak, kojega još uvijek liječe u KB Sestre milosrdnice u Zagrebu od posljedica neuspjelog pokušaja samoubojstva nakon ubistva djece, da je on naprosto iskoristio izraz kojega slobodni zidari inače koriste međusobno.

Ili, navode i takvu mogućnost, da se smatra članom neke potpuno nepriznate organizacije. Velika loža Austrije, u svakom slučaju, navodi da o članstvu tog čovjeka u njihovoj organizaciji apsolutno nema govora – piše RTL.

Policija istražuje motiv zločina koji je jučer šokirao i rasplakao Hrvatsku. Je li otac koji je ubio svoje troje djece bio ubrojiv ili pod utjecajem opijata?

Sve to pokušava se razjasniti temeljitom istragom. Njegovo stanje je stabilno te će, najvjerojatnije, sutra biti otpušten iz bolnice. No, ide li na psihijatrijsko liječenje ili u pritvor?

Najveći trag ostaje na majci koja mora živjeti bez svoje djece

  • Ne mogu vjerovat da se takvo nešto danas dešava kad toliko je sve uznapredovalo i doktori i tehnika i sve živo. Ne mogu vjerovat, eto – kaže Snježana iz Mlinova – piše RTL.

Svoj iskaz otac ubica policajcima još nije dao. Od trenutka buđenja do danas, u bolnici nije progovorio ni riječi. Službeno još nije uhapšen.

  • Onog trenutka kad liječnici procjene da je njegovo psihološko stanje zadovoljavajuće, da on može pratiti tok postupka odnosno da je procesno i raspravno sposoban on će biti predan pritvorskom nadzorniku koji će zasigurno predložiti sucu istrage određivanje istražnog zatvora – objasnio je advokat Krešimir Škarica.

Iz bolnice će biti otpušten najvjerojatnije sutra. Postoji mogućnost da već tada u pratnji istražitelja bude doveden na mjesto zločina na uviđaj. No, samo ukoliko psihijatar vještak odredi da je sposoban pratiti tok postupka.

  • Ukoliko nije funkcionalan i nije sposoban za pratiti raspravu bit će odveden ili u psihijatrijsku bolnicu Vrapče ili u zatvorsku bolnicu dok traju te okolnosti da on ne može pratiti. Kad se ispune kumulativni uvjeti da on može razumjeti što mu se stavlja na teret, da može angažirat branitelja, da razumije svoju pravnu poziciju on će ići u postupak koji je determiniran kaznenim zakonom – rekao je odvjetnik Škarica.

Gotovo svake godine u Hrvatskoj se dogodi barem jedan slučaj ubojstva vlastite djece. 2017. godine troje je roditelja u Hrvatskoj ubilo svoju djecu, 2019. jedno je dijete ubio roditelj. Ako se dokaže krivnja ocu ubici iz zagrebačkih Mlinova i ova godina biti će zapamćena po crnoj statistici.

Zastrašujući je i podatak da je 2019. šestero majki ili očeva pokušalo ubiti svoju djecu, a 2020. to je pokušalo četvero njih. Takvi očevidi emotivno slome i one koji su na ružne scene naviknuli.

  • Ovo je jedna od najvećih tragedija koje policajac uopće može oživjet u svom policijskom poslu. Njima se pruža psihološka pomoć i u ovom trenutku su u rukama stručnih ljudi koji im pomažu da prevaziđu ovu situaciju koja će sigurno ostaviti traga na njima – kaže ministar Božinović.

A najveći trag ostaje na majci koja mora nastaviti život bez svoje troje djece – piše RTL.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE