NI SLUČAJNO NEMOJTE BACATI KORU OD OVOG VOĆA, VEOMA ĆETE POGRIJEŠITI

Lubenica je osvježavajuće povrće koje je izvanredno u ljetnim danima. Većina nas kada pojedemo sredinu, bacamo koru lubenice, a što je pogrešno.

Kora lubenice je potpuno jestiva. Ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dobra je za rad bubrega…

Zanimljivo je da se 95 posto materija koje donose zdravstvene dobrobiti ovog ploda, nalazi upravo u kori.

1. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin pokreće biohemijske procese u krvotoku koji krvnim sudovima pomažu da se opuste. Kod trudnica u trećem tromjesečju, kora lubenice pomoći će u smanjenju ili potpuno ukloniti grčeve.

Ilustracija

2. Sprečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni djelotvorno suzbijaju upalne procese koji mogu dovesti do artritisa i reume.

3. Prevencija srčanog udara

Zahvaljujući kombinaciji folne kiseline i vitamina, kora lubenice igra važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udar i moždane kapi, ali i raka debelog creva.

4. Reguliše krvni pritisak

Kalijum i magnezijum, uz razne kiseline koje ovo povrće sadrži, u međusobnoj kombinaciji pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova i osiguravaju dobar protok krvi. Lubenica takođe održava najbolji odnos elektrolita u krvi i umanjuje kiselost organizma, što su važni elementi za stabilan krvni pritisak.

Ilustracija

5. Sprečava upale

Likopen iz lubenice je snažni antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, djelotvoran je u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni uzrok upala.

Ilustracija

6. Pojačava libido

Za lubenicu se kaže da je “prirodna vijagra”. Zahvaljujući aminokiselini citrulin, koja se nalazi u kori, lubenica snažno pojačava libido.

7. Čuva zdravlje očiju

Uz pomoć vitamina A i C, beta karotena i drugih nutrijenata, čuva zdravlje očiju i dobar vid.

Koru lubenice je dobro isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu. Može se takođe jesti s tunjevinom ili purećim prsima. Još jedna mogućnost je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.