Kora lubenice je potpuno jestiva. Ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dobra je za rad bubrega…
Zanimljivo je da se 95 posto materija koje donose zdravstvene dobrobiti ovog ploda, nalazi upravo u kori.
1. Pomaže u trudnoći
Aminokiselina citrulin pokreće biohemijske procese u krvotoku koji krvnim sudovima pomažu da se opuste. Kod trudnica u trećem tromjesečju, kora lubenice pomoći će u smanjenju ili potpuno ukloniti grčeve.
2. Sprečava artritis i reumu
Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni djelotvorno suzbijaju upalne procese koji mogu dovesti do artritisa i reume.
3. Prevencija srčanog udara
Zahvaljujući kombinaciji folne kiseline i vitamina, kora lubenice igra važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udar i moždane kapi, ali i raka debelog creva.
4. Reguliše krvni pritisak
Kalijum i magnezijum, uz razne kiseline koje ovo povrće sadrži, u međusobnoj kombinaciji pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova i osiguravaju dobar protok krvi. Lubenica takođe održava najbolji odnos elektrolita u krvi i umanjuje kiselost organizma, što su važni elementi za stabilan krvni pritisak.
5. Sprečava upale
Likopen iz lubenice je snažni antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, djelotvoran je u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni uzrok upala.
6. Pojačava libido
Za lubenicu se kaže da je “prirodna vijagra”. Zahvaljujući aminokiselini citrulin, koja se nalazi u kori, lubenica snažno pojačava libido.
7. Čuva zdravlje očiju
Uz pomoć vitamina A i C, beta karotena i drugih nutrijenata, čuva zdravlje očiju i dobar vid.
Koru lubenice je dobro isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu. Može se takođe jesti s tunjevinom ili purećim prsima. Još jedna mogućnost je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.