NIHAD MAMELEDŽIJA I OVOG RAMAZANA UZ HAYAT: LIJEPO JE KADA NAKON RAMAZANSKE SOFRE KAŽU DA SU NAUČILI NEŠTO NOVO I TAKO PRIPREMILI IFTAR

Nihada Mameledžiju, jednog od naših najpoznatijih i najpriznatijih kuhara, uz Mirana Karića i naše Aidu Mahmutović i Almasu Lazović gledate svakodnevno i tokom ovog ramazana u „Ramazanskoj sofri“.

Iako je Mameledžija jedan od najboljih kuhara u našoj zemlji, on, ipak, skromno kaže kako je samo najpoznatiji kuhar te da je kategoriju najboljeg teško zaslužiti. Kulinarstvo, baš kao i svaka druga profesija, ima svoje tehnike no, kako kaže, postoji momenat koji se još ne može matematički i fizički dokazati.

Za sebe će reći da je veteran u tom televizijskom kulinarskom programu, jer je prvi napravio te korake sada već davne 1999. godine.

VIŠEGODIŠNJE ISUKUSTVO EKIPE HAYAT TV-A

Sretan je, priča za naš portal, što je i ove godine uz Aidu, Almasu, ali i uz Hayatovog učenika Mirana Karića, mladog kuhara koji je vještinu u tom poslu stekao upravo zahvaljujući višegodišnjem iskustvu ekipe Hayat TV-a, koja već dugo radi ovakve emisije.

  • U tom kuharskom programu ja sam, da tako kažem, pionir. Te 1999. godine napravio sam prve korake na Hayatu i, evo, i danas sam tu. Mislim da je iza mene više od 1.000 emisija u kojima sam se pojavio. Svi su došli poslije mene, ali smo brzo shvatili da je to ta ekipa. I zaista jeste. Mi odlično funkcionišemo. Prvi ramazanski program napravili smo veoma davno i bio je veoma zapažan, baš kao i ovi svježiji. Prošlogodišnji Ramazanski program Hayat TV-a bio je jako, jako dobar. Govorim to iz iskustva, na osnovu brojnih reakcija, kritika, pa bile one dobre ili ne. Uglavnom su pozitivne. Isto se dešava i ove godine. To je zaista tako. Ne govorim to zbog činjenice da sam jedan od sudionika tog programa, nego što je to zaista tako. Kada bih vam pričao koliko me ljudi nazove, zaustavi, pošalje poruku… ne biste vjerovali – priča naš sagovornik i nastavlja:
  • Mi smo i ove godine maksimalno dali sebe u taj program. Od prve do zadnje emisije nadahnuti smo nekom posebnom energijom kako bismo ljudima stvorili što kvalitetnija dva sata programa. Kako starim, sve sam dublje u islamu i onda i kroz emisiju povezujem kur’anske priče, hadise, hranu… pa sve to upakujem u jednu priču koja je prilagođena našim ljudima, gledateljima. Uvijek govorim da ramazan nije mjesec za smijeh, odnosno za zezanje, ali mi, ipak, kroz Ramazansku sofru učinimo sve da sadržaj bude kako edukativan, tako i ležeran. Približavamo se na takav način još više ljudima i drago mi je što mnogi prepoznaju naš nijet. Lijepo je kada ljudi kažu da su naučili nešto novo gledajući emisiju i tako pripremili iftar – priča za Hayat.ba Nihad Mameledžija.

Kazuje nam kako mu i nije toliko važno šta će pripremati u emisiji.

  • Najvažnije mi je da se na početku lijepo obratim onima koji su uz TV zbog nas, koji nam posvećuju svoje vrijeme, ali i da program završimo dovom uzvišenom Allahu, dž. š., da primi naš trud, rad i post. To je suština ramazanskog programa. Naša posvećenost i povjerenje gledatelja daje najbolji rezultat. Moram kazati da smo do sada napravili 30 novih jela koja nismo pripremali prošle godine. I to je izazov, ali i veliki dobitak. Znamo improvizovati i od takvih postupaka napraviti nešto drugačije, nešto što nije uobičajeno – govori nam Mameledžija.

KULINARSTVO SE MORA VOLJETI

Nije mu neobično kada ga prepoznaju na ulici, traže savjete… Veli, zabrinut će se ako neko nekada ne shvati da je „to onaj Nihad s televizije“.

  • Zaustavljaju me stalno. Pa ja sam veteran na televiziji“, smješkajući se priča Nihad, i nastavlja:
  • Doživio sam i prevazišao neku popularnost. Da me neko ne prepozna, onda bih se zapitao šta se dešava! Traže stalno recepte. Dijelim savjete. Volim ljudima pomoći, olakšati im nekim korisnim detaljima. Uvijek je kompliment kada me pohvale starije žene, nane, bake, tetke, koje kažu da im se svidjelo nešto što sam pripremao, da su u svojoj kuhinji primijenile neki detalj koji sam im otkrio – nastavlja priču Nihad.

Još kao dijete volio je kuhati, pa je kao petogodišnji dječak imao svoju oklagijicu i pregaču. Iako kulinarstvo nekada zna biti težak i zahtjevan posao, ono je profesija koja se mora voljeti.

  • To je ta misterija kuhara, kako se razvija okus, za to morate imati talent. Morate imati kuharsko nepce i nos. Onaj ko puno kuha, već pri kuhanju tačno po mirisu zna šta u određenom jelu fali. Mislim da je to povezano i s duhovnim stanjem čovjeka, to jeste, što je bolja osoba, proizvodi sve ljepše i kompleksnije okuse – objašnjava Mameledžija.

U osnovnoj školi posebno su ga radovali časovi domaćinstva, jer se na njima uvijek nešto kuhalo. No, profesionalno se Mameledžija počeo baviti ovim poslom davne 1994. godine, kada je iz ratom zahvaćenog Sarajeva otišao u Istru.

  • Tada sam imao 23 godine i shvatio sam da me istinski privlači ta profesija. Svi ti mirisi i okusi, pogotovo ta mediteranska kuhinja. Kada sam nakon toga počeo raditi u jednom restoranu u Italiji, odlučio sam da moj put bude kuhanje. U ovom poslu sam 26 godina i još mi to nije dosadilo, još to radim s velikom ljubavlju. I dalje uživam u svakom trenutku kada kuham – priča nam Nihad.

Sjeća se i prvog jela koje je pripremio te 1994. godine u Istri – tunjevinu u bijelom sosu. Kaže kako mu je to jelo i danas jedno od omiljenih za pripremu.

  • Bio sam kod jedne gospođe koja je imala prostoriju u kojoj je bilo više od stotinu vrsta špageta. Tada mi je pokazala recept za tunjevinu u bijelom sosu. Tunjevina je bila iz konzerve, ali bijeli sos je za nas bio nepoznanica, a pravi se od philadelphia sira i mascarponea. Od tada sam ga počeo praviti svima redom i danas mi je to jedan od najdražih recepata. Kome god ga napravim, ne može ostati ravnodušan, jer je jelo stvarno ukusno – kaže naš sagovornik.

TURISTIMA JE ORIGINALNO KADA RAZVUČEŠ PITU

Turisti iz raznih zemalja svijeta kada probaju bosansku tradicionalnu kuhinju kažu da je najbolja na svijetu. Pa, iako je veliki fan mediteranske kuhinje, na individualnim nastupima po restoranima širom svijeta uvijek predstavlja bosansku kuhinju.

  • Shvatio sam da je ono najbolje što mi možemo predstaviti upravo naša tradicionalna kuhinja tako da sam u posljednje vrijeme usavršio sve te naše pite, čorbe, dinstana jela, ćevape… Gdje god se pojavimo s tim jelima, napravimo hit. Ljudi su željni toga. Što ću ja Italijanima praviti pastu kad je oni svakodnevno jedu, ali zato kad rasučeš pitu, burek, zeljanicu, to je njima originalno – rekao je Nihad i dodao da trenutno osniva fondaciju za zaštitu tradicionalne bh. kuhinje, u kojoj će raditi seminare s mladima kako tradicionalna bosanska jela ne bi pala u zaborav.

Putujući širom svijeta, radeći u raznim evropskim restoranima, Mameledžija je probao razna jela pa iako ne voli reći za hranu koju njegove kolege pripremaju da je loša, otkriva kako je najgore jelo probao u Južnoj Koreji, a to je njihov kiseli kupus. Budući da odavno postoji krilatica koja govori da su muškarci bolji kuhari od žena, pitali smo ga koliko ima istine u ovoj tvrdnji.

Bio bi sretniji, priča nam, da u Bosni i Hercegovini ima više profesionalnih kuhara.

  • Nažalost od rata pa do danas, stari majstori kulinarstva su u penziji ili su umrli. Pojavila se nova generacija koja nije imala gdje da uči kako treba. Mnogi ti mlađi kuhari odmah su „potrčali“ na televizije ili se snimaju pa kao influenceri dijele kulinarske savjete na društvenim mrežama i tako usavršavaju kulinarstvo, ali nemaju dobru podlogu za to. Tu se onda vidi razlika u osnovama – nas, starijih odnosno iskusnijih kuhara i ovih novih generacija koje dolaze. Televizija jeste izazov, reklama… No, nekima i nije bila toliko od koristi jer nisu imali „podlogu“ odnosno dobro znanje da bi ga prenosili široj masi – govori nam Mameledžija.

JEDITE ŠTO LAGANIJU HRANU

Za kraj razgovora one koji poste savjetovao je šta je najbolje da jedu kako bi im post bio laganiji.

  • Svakako, treba jesti što više kuhane hrane i maksimalno izbjegavati začinjena jela. Za sehur je najbolje konzumirati lagane stvari poput pahuljica, orašastih plodova, kefira… – govori naš Nihad Mameledžija.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE