NIJE DOBRO ZA ZDRAVLJE: NIKADA NE PERITE ODJEĆU NA TEMPERATURAMA NIŽIM OD 60 STEPENI

Pranje odjeće na nižoj temperaturi čini se kao dobra ekološka ideja, prije svega štedljiva.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako to nije dobro za zdravlje.

Bakterije žive u našem organizmu na temperaturi od 37 stepeni, što znači da ih temperatura od 30 stupeni možda neće eliminirati, a primjer jedne takve je i E. coli.

Zato mikrobiolozi savjetuju da se odjeća ne pere na temperaturama nižima od 60 stepeni, posebno ako je riječ o dječjoj odjeći.

Na tenama, koje su oprane na niskoj temperaturi, postoji čak 10 hiljada organizama povezanih izmetnim tvarima, a u samo dvije kašike vode koja se nalazi u mašini za veš, ima oko milion bakterija. Kako biste osigurali da se bakterije ne zadržavaju u mašini, preporučuje se da ju barem jednom mjesečno uključite da radi na 90 stepeni, bez veša u njoj, piše vecernji.hr.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE