NIJEMCI OBJAVILI KO ĆE BITI PRIORITET ZA PRVE VAKCINE PROTIV COVID-19

Stariji od 80 godina prvi će dobiti vakcinu protiv COVID-19 u Njemačkoj, rekao je u petak ministar zdravstva Jens Spahn.

Govoreći u Berlinu, Spahn je rekao da je njegovo Ministarstvo identificiralo grupe koje će biti prioriteti za vakcinaciju, koja bi trebala početi sljedeće sedmice.

  • Prvo ćemo ponuditi vakcinu onima kojima je hitno potrebna ova zaštita, štićenicima domova za njegu, starijima od 80 godina i osoblju tamo – rekao je dodajući da su to ljudi s najvećim rizikom da budu zaraženi novim koronavirusom.

Kako je kazao, gotovo 50 posto onih koji su do sada umrli od posljedica bolesti u Njemačkoj bili su stariji od 80 godina.

Zdravstveni i socijalni radnici, koji su na prvoj liniji, su među onima koji trebaju primiti prve vakcine.

Agencije

Druga prioritetna grupa koju je Ministarstvo za vakcinaciju identificiralo su osobe starije od 70 godina, osobe s demencijom i pacijenti s transplantacijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osobe starije od 60 godina, hronični bolesnici i zaposlenici u javnom sektoru koji rade pod visokim rizikom su treća prioritetna grupa.

Njemačka planira da počne vakcinaciju protiv koronavirusa 27. decembra. Njemačka čeka odobrenje vakcine od Evropske medicinske agencije (EMA), koja će o tome da li će dozvoliti vakcinu kompanija “BioNTech” i “Pzifer” odlučivati 21. decembra.

Zemlja je u petak prijavila rekordnih 33.777 slučajeva koronavirusa, u odnosu na 26.923 prijavljenih prethodnog dana.

Njemačka ima peti najviši broj zaraženih koronavirusom u Evropi, iza Francuske, Španije, Velike Britanije i Italije.

Na koronavirus od početka pandemije pozitivno je bilo 1,43 miliona osoba, sa najmanje 24.938 smrtnih slučajeva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BAGO KOMENTIRAO SLUČAJ SVINJETINE U JUNEĆEM BUREKU: PREKRŠENO JE VIŠE  ZAKONA

0
Jučer je Federalna Uprava za inspekcijske poslove objavila vijest, koja je u najmanju ruku skandalozna. Odjeknula je poput munje kroz medijski prostor naše zemlje.