NIKAKO NE PERITE PILETINU: EVO ZAŠTO JE OVO NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI!

Mnogi piletinu prije pečenja detaljno peru vodom jer vjeruju da tako uklanjaju bakterije s mesa.

Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći.

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način da se unište bakterije, taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama.

Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje. I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga.

U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopera, pultova, pa čak i vaše odjeće.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuhanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuhane piletine treba da bude 165 stepeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE