NISSAN ARIYA JE LJEPŠA STRANA PONUDE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Zz razliku od Leafa, koji se estetikom nije uspio nametnuti, ovaj novitet je itekako vizualno primjetan.

Nissan ima novu strategiju, a ona kaže kako će kroz 20 mjeseci lansirati 10 novih modela. A nakon što je predstavio novi Rogue, koji je poznat kao X-Trail, stiže još jedan prijelomni model. Zove se Ariya i nema klasičan motor s unutrašnjim izgaranjem.

Ariya nosi ime prošlogodišnjeg koncepta iz Tokija, a posjeduje električni pogon. Odmah bitna stvar iz područja dizajna: avangardni dizajn koncepta je zadržan, i to izvana i iznutra. Hrabro, gotovo kao kada su lansirali prvi Qashqai, prenosi Index.hr.

U pogledu pogona su predviđene dvije izvedbe. Ona jeftinija ima jedan elektromotor od 160 kW (215 KS) i 300 Nm te stražnji pogon, dok AWD izvedba dva elektromotora i ukupno raspolaže s maksimalnih 290 kW (394 KS) i 600 Nm.

U pogledu performansi to znači oko 7,5 sekundi za sprint do 100 km/h uz maksimalac od 160 km/h. AWD verzija je već ozbiljni trkač, 100 km/h savladava za 5,1 sekundi i ne posustaje do 200 km/h. Bolje je to i od netom lansiranog BMW-a iX3.

U Nissanu kažu kako Ariya s 87 kWh baterijom i pogonom na jednoj osovini može prijeći do 500 km. Dolazi i jeftinija izvedba sa 63 kWh baterijom te dosegom od 360 km.

Što se komfora tiče, valja očekivati digitalni kokpit s dovoljno prostora za sve putnike i njihovu prtljagu (468 l). Logično, izvedba s AWD pogonom ima nešto manji prtljažnik (415 l). Zato je oprema prvoklasna i uključuje online povezivanje (i update) te ProPILOT 2.0 sustav.

Nissan Ariya će polovinom iduće godine stići na japansko tržište, a potom će putem Europe i Amerike. Očekuje se početna cijena od 45.000 eura.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.