NISTE NI SVJESNI KOLIKO JE OVA GRICKALICA MOĆNA: SMANJUJE RIZIK OD ALCHAJMEROVE BOLESTI ZA ČAK 50 POSTO!

Jedna šaka dnevno čuva mozak od propadanja i štiti nervni sistem

Simptomi Alchajmerove bolesti uključuju gubitak pamćenja, poteškoće u koncentraciji i sporije misli, a u posebnom riziku suosobe koje imaju preko 50 godina. Rizik za dobijanje ove bolesti se može smanjiti uvođenjem samo jedne namirnice u redovnu ishranu.

Orasi imaju nevjerovatnu moć da smanje rizik i ublaže simptome demencije i Alchajmerove bolesti. Istraživanjem je dokazano da je ovaj orašasti plod vrlo moćan prirodni lijek.

Orasi sadrže niz specifičnih hranljivih materija koje igraju ključnu ulogu u jačanju zdravlja mozga. Bogati su fitokemikalijama i mineralima – uključujući polifenole i masne kiseline – koji smanjuju upalu i oksidativni stres u tijelu, rekao je Sian Porter, konsultant u istraživanju.

Ilustracija

Orasi mogu čak da smanje i agregaciju proteina u mozgu, koja je povezana sa Alchajmerovom bolešću. “Redovno grickanje oraha može biti korisno i u zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska”, dodaje on.

  • Sve je više dokaza koji pokazuju povezanost crijeva i mozga i kako izbor hrane može utjecati na kognitivne funkcije, raspoloženje i povezana stanja i bolesti poput demencije i depresije – rekao je Porter.

“Primjećuje se pozitivan odnos između orašastih plodova, posebno konzumacije oraha i kognitivnog zdravlja”

Vitamini i minerali koji se nalaze u orasima smanjuju upalne procese i štite nervnu membranu.

Pored oraha i mediteranski način ishrane ima pozitivne efekte na zdravlje mozga. Ovaj plan ishrane je formulisan tako da održavanje zdravlja mozga, istovremeno ograničavajući rizik od pada kognitivnog sistema.

Ljudi koji se strogo pridržavaju ovog plana ishrane mogu da snize rizik od Alchajmerove bolesti za čak 53 posto tvrde naučnici.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL NAPAO SIRIJU, POGINULO 38 LJUDI

0
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.