NIZAK STANDARD NAJSTARIJE POPULACIJE: PENZIONERI U DODATNIM TROŠKOVIMA ZBOG KOVIDA

Penzioneri su najveće žrtve virusa korona, a oni koji su preležali ovu bolest sada se suočavaju s dodatnim troškovima za lijekove i oporavak.

Ocijenio je to novoizabrani predsjednik Udruženja penzionera manjeg entiteta, Ratko Trifunović, koji je za Srpskainfo govorio o standardu naše najstarije populacije.

U tom entitetu živi oko 220.000 penzionera, kojima su redovna primanja povećana za dva posto. Za prosječnu penziju od 405 marka, to u praksi znači osam maraka više na računu.

Trifunović napominje da je teško preživjeti mjesec sa ovim iznosom.

  • Penzije će u ovoj godini ukupno biti uvećane za pet odsto. Moramo podsjetiti i da je Vlada RS isplatila jednokratnu pomoć od 50 i 80 maraka, ali to je malo za standard penzionera, s obzirom na nagli skok cijena i pandemiju koja je donijela dosta problema za zdravlje ove populacije. Zato se zalažemo da penzije rastu. Znamo da i zaposleni imaju male plate, svi teško živimo i pokušavamo razumjeti ekonomsko stanje u Republici, ali penzioneri zaista spadaju u najugroženiju kategoriju – poručio je on.

Trifunović je jučer razgovarao i sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duškom Milunovićem, kako da se poboljša socijalno-materijalni položaj penzionera.

  • Dogovorili smo da se u budžetu za iduću godinu uplaniraju značajnija sredstva za redovno usklađivanje penzija od 1. januara. Razgovarali smo i da se za banjski oporavak i liječenje penzionera, poslije preležane korone, izdvoje zanačajnija sredstva u odnosu na ovu i prošlu godinu – pojasnio je Trifunović.

Iz Udruženja apeluju i na opštine i gradove u manjem entitetu da u svojim budžetima planiraju određenu sumu za pomoć penzionerima, jer su to „najodgovorniji građani i zaslužuju da budu paženi od strane svoje lokalne zajednice“.

  • Ima dosta lokalnih zajednica koje imaju razumijevanja za potrebe penzionera, ali ima i onih koje nemaju sluha, pa smo predložili da Savez opština i gradova na zajedničkom sastanku pokrene ovo pitanje – zaključio je Trifunović.

Podsjetimo, iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina iznosi 415 maraka.

Danas augustovske penzije

Novac za isplatu avgustovskih penzija u tom entitetu, kao i za korisnike prava u Federaciji BiH i inostranstvu, bit će doznačen danas komercijalnim bankama i „Poštama Srpske”, najavljeno je iz Ministarstva finansija RS. Za isplatu augustovskih penzija u neto iznosu potrebno je 98,6 miliona maraka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DUA LIPA U PRIŠTINI SPREMA SPEKTAKL KAKAV BALKAN NE PAMTI: SANJALA...

0
Dua Lipa govorila je o prelasku u svijet glume sa svojim ulogama u „Barbie” i „Argylle” koje je imala prošle godine. Albanska pjevačica (28) glumila je sirenu u „Barbie” i otpjevala „Dance the Night” za film. Utjelovila je teroristicu LaGrange u „Argylleu”.