NJEGA KOŽE: KAKO UČINKOVITO OČISTITI MITESERE PRIRODNIM PUTEM

Čišćenje lica je svakodnevni ritual njege kože koje primjenjuje većina žena. Čišćenjem lica uklanjaju se nečistoće, mrtve stanice, masnoća, ali i miteseri.

Miteseri nastaju u otvorenim porama, iako su crni uzrokuju ih masnoće koje izlučuje koža, a ne prljavština. Mitiseri su začepljene pore, a sastoje se od odumrlih stanica kože i viška masnoće.

Masna koža, bakterije i hormonalne promjene glavni su uzroci zbog kojih nastaju miteseri. Mnogo je preparata kojima se možete riješiti mitesera, ali postoje i prirodni načini za čišćenje mitesera.

Oni se najčešće nalaze na području nosa, brade i čela, ali se mogu javiti i na ostalim dijelovima tijela za koja je karakteristično pojačano lučenje sebuma.

Riješavanje mitesera uz pomoć pare

Jedan od najefikasnijih, ali i najbržih načina za riješavanje mitesera je parenje lica. Naime, para pomaže miteserima da izađu na površinu kože. Postupak parenja lica je vrlo jednostavan, potrebno je samo zagrijati vodu, u koju možete staviti koru limuna. Potom lice držite iznad posude sa toplom vodom, preko glave stavite peškir kako bi se para zadržala. Ovaj postupak treba trajati tri do pet minuta, potom isperite i posušite lice.

Uz pomoć meda riješite se mitesera

Med je poznat po antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, a dobro je i što je ljepljiv pa mitesere izvlači iz pora. Da bi ste se riješili mitisera uz pomoć meda nije potrebno praviti posebne maske s više sastojaka, jednostavno nanesite med na lice.

Nanesite med na lice, a posebno na dijelove gdje ima najviše mitesera. Držite par minuta, a potom isperite lice toplom vodom.

Maska od bjelanaca

Ukoliko se želite riješiti mitesera prirodnim putem, jedan od efikasnih načina je i uz pomoć bjelanaca. Bjelanjci su bogati proteinima te mogu pomoći u obnavljanju vaše kože i liječenju mitesera. Također, oni mogu pomoći pri apsorpciji viška ulja iz vaše kože.

Bjelanci sužavaju pore i tako spriječavaju nakupljanje nečistoća, ali i čisti već začepljene pore. Masku od bjelanaca napravite tako što će te prvo odvojiti bjelance od jajeta, potom dodajte četiri kašike soka od limuna i kašiku meda.

Masku nanesite na čisto lice te je na koži držite 15 minuta, potom lice isperite hladnom vodom.

Riješite se mitesera uz pomoć sode bikarbone

Poznata je široko rasprostranjena upotreba sode, a koristi se za uklanjanje mirisa, dezinfekciju, sjaj, izbeljivanje zuba, pa čak i kao sredstvo za uklanjanje štetočina u bašti. Međutim, soda bikarbona je odličan preparat za njegu kože.

Ukoliko želite dubinsko čišćenje pora i uklanjanje mrtvih stanica s kože soda bikarbona je idealan izbor. Smjesu za piling od sode bikarbone napravite tako što ćete pomiješati kašiku sode bikarbone, tri kašike vode i pola limunovog soka.

Smjesa bi trebala biti gušća, s obzirom da radite piling. Dobijenu smjesu nanesite na lice tako što ćete nježno kružiti po licu da biste očistili kožu. Na kraju isperite lice mlakom vodom, osušite i namažite kremom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.