NJEMAČKA BI MOGLA PREKINUTI OVISNOST O RUSKOJ NAFTI ZA NEKOLIKO DANA: UVOZ JE VEĆ SMANJEN

Berlin bi mogao podnijeti embargo na uvoz ruske nafte, izjavio je njemački ministar za klimu i ekonomiju Robert Habeck, sugerirajući da bi zemlja mogla prekinuti svoju ovisnost o Moskvi u roku od nekoliko dana.

Habeck je, govoreći na konferenciji za novinare jučer u Varšavi, rekao da je Njemačka uspjela da smanji svoje oslanjanje na rusku naftu za dvije trećine u posljednjih nekoliko sedmica, smanjivši udio uvoza koji je u januaru ove godine iznosio 35 posto na 12 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Preostali ruski uvoz snabdijeva rafineriju Schwedt u istočnoj Njemačkoj, budući da su druge lokacije već prešle na alternativne dobavljače. Schwedt, kojim upravlja ruski državni Rosneft, snabdijeva gorivom veliku većinu grada Berlin-Brandenburga.

Nedostatak naftne infrastrukture koja povezuje bivšu Zapadnu i Istočnu Njemačku znači da bi istočne pokrajine zemlje bile posebno teško pogođene obustavom uvoza, ali rješenje je blizu, najavljuuje Habeck.

  • Suočavanje sa Schwedtom je zadnji zadatak koji još uvijek stoji na putu potpunog osiguranja snabdijevanja energijom. Već sada mogu reći da je naftni embargo postao izvodljiv za Njemačku – kazao je Habeck.

Njemački ministar ekonomije boravio je u Varšavi kako bi utvrdio mogu li se rafinerije nafte u istočnoj Njemačkoj djelomično snabdjeti pošiljkama preko poljske luke Gdanjsk, i naglasio da dvije zemlje zajedno rade na tom pitanju.


Što se tiče preostale ovisnosti Njemačke o fosilnim gorivima iz Rusije, ministar je istakao je Berlin na putu da pronađe alternativne opskrbe ugljem kako bi se mogao pridržavati mogućeg embarga EU na uvoz ruskog plina i nafte, a blok je ranije ovog mjeseca odlučio da prekine kupovinu ruskog uglja do augusta ove godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIJESNI GRAĐANI U MEKSIKU NASMRT PRETUKLI OSUMNJIČENU ZA UBISTVO CURICE

0
U meksičkom turističkom gradu Taxco jučer je rulja bijesnih građana brutalno pretukla ženu osumnjičenu za otmicu i ubistvo djevojčice.