NJEMAČKA OD 1. MARTA UVODI ZAKON: ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA NOVI NAČIN PRONALASKA POSLA

Poznato je da 2020. godine u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon koji će olakšati radnicima izvan zemalja EU zaposlenje u toj zemlji.

Podsjetimo, u Nemačkoj ima više od milion slobodnih radnih mjesta, a neki projekti već stoje zbog nedostatka radnika. Njemačka vlada je još ranije kreirala višejezični portal za stručnu radnu snagu iz inostranstva – www.make-it-in-germany.com.

Cilj ove internet stranice je da informiše osobe zainteresovane za migraciju, kako uspješno mogu organizovati svoj put u Njemačku – od priprema u zemlji porijekla do dolaska i prvih koraka u Njemačkoj.

Na toj stranici možete provjeriti slobodna radna mjesta u Njemačkoj.

Od marta primjena novog Zakona

Od 1. marta ove godine u Njemačkoj će početi primjena novog Zakona o useljavanju stručne radne snage koji će i građanima Zapadnog Balkana promijeniti način dolaska do posla u toj državi.

Dok novi Zakon donosi određene olakšice za zapošljavanje građana s našeg podneblja, s druge strane postavlja i ograničenja za pojedine generacije koje žele da rade i žive u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Naime, neke od novina koje će olakšati zapošljavanje u Njemačkoj građanima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije jesu ukidanje ispita prednosti i brži dolazak do viza. S druge strane, novine u pogledu starosne dobi za starije od 45 godina, kao i one koje se odnose na potrebni nivo znanja jezika mogu otežati dolazak do radnog mjesta u ovoj zemlji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.