NJEMAČKA POLICIJA ZAUSTAVILA GRUPU POVEZANU S NEONACISTIMA KOD POLJSKE GRANICE

Njemačka policija objavila je da je zaustavila više od 50 desničarskih vigilanata naoružanih suzavcem, bajunetima, mačetama i palicama koji su htjeli patrolirati uz poljsku granicu kako bi spriječili migrante da uđu u zemlju.

Vigilanti su slijedili poziv Trećeg puta, krajnje desne stranke za koju se sumnja da je povezana s neonacističkim grupama, da njihovi članovi zaustave ilegalne prelaske kod grada Gubena na njemačko-poljskoj granici.

Policija je zaplijenila oružja 50 osumnjičenika i natjerala ih da napuste područje Gubena u subotu kasno navečer i u prvim satima nedjelju, rekao je glasnogovornik. Neki osumnjičenici došli su do poljske granice iz drugih dijelova Njemačke.

Deseci ljudi u subotu su se okupili u Gubenu kako bi iskazali protivljenje planiranim desničarskih patrolama.

Ilustracija

Dodatne policijske snage

Njemačka je postavila dodatnih 800 policajaca na poljsku granicu kako bi kontrolirala protok migranata koji pokušavaju ući u EU iz Bjelorusije, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. Spreman je pojačati taj broj “ako bude potrebno”, rekao je Seehofer za list Bild am Sonntag.

Dodao je da je prošle godine bilo 6162 neovlaštenih ulazaka u Njemačku iz Bjelorusije i Poljske.

Seehofer je prošle sedmice rekao da Njemačka ne namjerava zatvoriti granicu s Poljskom, ali je u nedjelju poručio da će zemlja možda morati razmotriti povratak kontrola.

  • Ako se situacija na njemačko-poljskoj granici ne smiri, morat ćemo razmotriti hoće li se taj korak trebati poduzeti u koordinaciji s Poljskom i pokrajinom Brandenburg. Ta odluka će biti na novoj vladi”, dodao je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.