NJEMAČKI GRAD GASI GRIJANJE U KANCELARIJAMA, RADNICIMA DIJELE JAKNE

Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustonavama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne.

Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, zvaničnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu bit će organičeno na 19 stepeni Celzijusa.

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu.

Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću.

Falke je istakla da dizajn uniforme također ima za cilj da ojača osjećaj zajedništva i identifikacije sa poslodavcem.

Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima osigurava zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stepeni.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritikovao je snižavanje sobne temperature radi uštede energije.

Ralf Jaster, sekretar sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu.

  • Kucanje u rukavicama ne funkcioniše – rekao je Jaster.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko sedmica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SMARAJU VAS REKLAME NA YOUTUBEU? EVO NAČINA KAKO DA IH BLOKIRTE

0
YouTube je prošle godine pokrenuo potpuni napad protiv blokatora reklama u oktobru, nakon početnog eksperimenta u malom obimu u junu.