NJEMAČKI LIST: SRPSKI I HRVATSKI NACIONALISTI ZAJEDNO PROTIV INZKOVOG ZAKONA

Erich Rathfelder, dopnik za Balkan njemačkog lista "TAZ", osvrnuo se na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini. Posebnu pažnju Rathfelder je posvetio Zakonu o zabrani negiranja genocida u našoj državi, a za njemački list je napisao tekst pod naslovom "Kada se nacionalisti okupe".

Predstavnici bosanskih Srba vratili su se u Parlament Bosne i Hercegovine, koji su bučno napustili u avgustu. Milorad Dodik je zaprijetio da će otcijepiti RS. Privremeni povratak u Parlament, međutim, nije ponuda mira. Dodik tamo želi da ukine Zakon koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca – navodi Rathfelder u početku svog teksta.

On je podsjetio da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida, te da on ima široke ovlasti jer su zločinci iz tog rata osuđeni od strane Haškog tribunala.

  • U ponedjeljak, zastupnici iz RS su našli većinu za to jer su zajedno s njima glasali i članovi hrvatskih nacionalista. Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Aušvic koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu. Također, i Dodik je posjetio Aušvic – piše Rathfelder.

TAZ-ov novinar u komentaru o aktivnostima HDZ-a i SNSD-a ističe kako hrvatski i srpski ekstremisti godinama pokušavaju uspostaviti kontakte s jevrejskim organizacijama koje predstavljaju “protivnike islama”.

  • Čudno je da je Dragan Čović mogao položiti vijenac u Aušvicu iako se nikada nije suštinski distancirao od fašističko-ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Uostalom, hrvatski ustaški režim povezan s Hitlerom pobio je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i deportovao ih u logore kao što je Aušvic – istakao je Rathfelder.

On je naglasio kako hrvatska desnica i dan danas teško priznaje zločine počinjene od strane ustaških zločinaca, te da, umjesto toga, nastavljaju poštovati hrvatske zločince iz Drugog svjetskog rata. Ratfelder navodi kako bez saglasnosti Dragana Čovića, ne bi bilo moguće da se ulice u zapadnom dijelu Mostara nazivaju prema Juri Francetiću ili Mili Budaku, koji su zagovarali progon Jevreja, Roma i Srba, piše u tekstu njemačkog lista.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.