NJEMAČKI MEDIJI TVRDE: ZBOG PUTINOVOG POZIVA I SAUDIJSKOG PRINCA RASPALA SE SUPERLIGA

Prema pisanju njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, ruski predsjednik Vladimir Putin kumovao je raspadu Superlige nakon što je nazvao vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča i zatražio od njega da Plavci napuste takmičenje što je pokrenulo lančanu reakciju klubova.

Navodno je Putin umiješao prste jer je ruski Gazprom glavni sponzor Lige prvaka, kao i ruskog prvaka Zenita, imajući u vidu da je Saint Petersburg jedan od domaćina predstojećeg Evropskog prvenstva, ali i finala Lige prvaka naredne godine.

Kako se navodi, zbog toga je interes Rusije bio da bude u centru nogometnih zbivanja, a osnivanje Superlige bi poremetilo njihove planove.

Istovemeno, Süddeutsche Zeitung tvrdi da je jedan od ključnih ljudi i režisera Superlige bio i saudijski princ Mohammed bin Salman, zbog čega je vlasnik Manchester Cityja Mansour bin Zayed reagovao, ne želeći da bude dio projekta Saudijaca, koji nisu u najboljim odnosima s njegovom zemljom Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Navodno ni vlasnici PSG-a iz Katara, nisu htjeli u tu priču zbog zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom, a ulazak Saudijaca u Superligu inicirao je predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

Dogovor je bio da njegova građevinska kompanija gradi zabavni centar u Saudijskoj Arabiji vrijedan 6,5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor za Real uz honorar 150 miliona eura.

Na kraju je formiranje Superliga palo u vodu, ali priča koju je objavio Süddeutsche Zeitung privukla je pažnju i još jednom potvrdila da je miješanje politike u sport itekako prisutno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.