Buda, kako je svi zovu, nije ni slutila da će vrijeme od 1954. godine do danas provesti u kuhinji, gdje je postala majstorica za domaću hranu.
Buda inače više od šezdeset godina i živi u ovom hotelu, a njenu hranu probale su mnoge poznate osobe, među kojima je bio i Josip Broz Tito.
Ona nikada nije otišla iz Sopoćana, mjesta u kojem se rodila prije gotovo devedeset godina. Kao djevojka je ušla u kuhinju hotela, gdje radi od svoje dvadesete godine, i to u dvije smjene, od jutra do noći.
- Išla sam ranije pomagati i po sobama. Gdje god je nešto trebalo napraviti, išla sam. Uranim ujutro i pripremim teletinu i janjetinu i odem pomoći. A u kuhinji sam radila sve dok je bilo gostiju – govori.
U penziju je otišla prije dvadesetak godina, no ona i dalje u svojoj kuhinji priprema čuvenu teletinu na žaru.
Kaže da nikada nije otišla na bolovanje, a u hotel su dolazili probati njene specijalitete mnogi državnici i diplomati. Dobivala je pisma od diplomata iz svih krajeva svijeta, prenosi N1.
- Svaki je zadovoljan otišao. Šefovima bi se obično zahvalili, uz riječi da je hrana odlična. Nekada je ovo mjesto bilo baš sređeno. S tepisima i rezbarenim namještajem. A narod nije ni znao što je rezbarenje”, prisjeća se Budimirka Mladenović.
Kuhanju ju je naučila kuharica Moše Pijade, a ubrzo je počela sama eksperimentirati i pripremati najbolja i najpoznatija jela iz regije, kao što su razne pite, pogače, janjetina i teletina.
- Tražili su me i iz UN-a, Metropola… Svuda su me tražili. Ali, nisam nigdje htjela otići. Tadašnji direktor mi je predložio da idem dva mjeseca u jedan hotel u Kraljevu, kako bih položila za kuharstvo. Nisam ni to htjela. Bila sam mlada i bojala sam se otići”, rekla je.
Desetljećima je bila šefica kuhinje i glavna kuharica, a primala je minimalnu plaću jer nije imala nikakvu školu, pa se vodila kao nekvalificirani radnik, a takva joj je sad i penzija.