NOVA 164 SLUČAJA COVID-19 U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: PENDAROVSKI NEĆE PROGLASITI NOVO VANREDNO STANJE

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji su registrovana 164 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 3.701. Preminula je 171 osoba, dok su se oporavile 1.694 osobe

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je kako nema potrebe za produžavanjem vanrednog stanja u toj zemlji, nakon što sutra istekne odluka o 14-dnevnom vanrednom stanju koje je proglasio 30. maja zbog novog vala zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency.

Pendarovski je rekao da su, prema informacijama iz Vlade, nedavno osigurane dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme i da su poduzete ekonomske mjere za zaštitu nacionalne privrede te da Vlada nije podnijela službeni zahtjev za novim proglašenjem vanrednog stanja.

  • S obzirom na razloge zbog kojih sam proglasio sva prethodna izvanredna stanja, vjerujem da u ovom trenutku nema potrebe proglašavati novo vanredno stanje”, rekao je predsjednik Pendarovski.

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji su registrovana 164 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 3.701. Preminula je 171 osoba, dok su se oporavile 1.694 osobe.

Poređenja u javnosti da je trenutno dnevno broj novopotvrđenih slučajeva zaraze veći nego prije donošenja prethodnih odluka o vanrednom stanju, Pendarovski je ocijenio “neosnovanim”.

Prema njegovim riječima, za mjere poput policijskog sata, karantina i krizne situacije djelomično ili na cijelom teritoriju zemlje postoji zakonodavstvo i nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja za primjenu tih mjera.

Vlast u Sjevernoj Makedoniji trenutno funkcioniše bez parlamenta i s tehničkom Vladom, koja je imenovana kako bi organizovala prijevremene parlamentarne izbore. Sobranje je raspušteno u februaru, a izbori su trebali biti održani 12. aprila, ali su odgođeni zbog pandemije COVID-19.

Iako broj ljudi zaraženih COVID-19 na dnevnoj bazi u posljednjem razdoblju premašuje 100, vladajuće stranke, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Demokratska unija za integraciju (DUI), vjeruju da bi se izbori trebali održati 5. jula, dok opozicija još nije izašla s prijedlogom datuma izbora.

  • Izbori i u vrijeme koronavirusa, koji uskoro neće prestati, potrebni su za postizanje funkcionalnog umjesto raspuštenog parlamenta te legalne i legitimne, umjesto tehničke Vlade”, rekao je Pendarovski.

Pozvao je vladajuće i opozicione stranke da se dogovore o datumu izbora i da pripreme posebne protokole za sigurno glasanje građana i sigurne prostorije za članove izbornih odbora i za domaće i strane posmatrače.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.