NOVA ERUPCIJA VULKANA KILAUEA NA HAVAJIMA: PONOVO IZBACUJE LAVU

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, priopćile su u četvrtak vlasti.

  • Vulkan izbacuje lavu do visine petokatnice – objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku.

Prve pukotine u krateru na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u “potoke lave” užarene do više od 1.100 Celzijevih stepeni, dodaje USGS.

Redovite erupcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.

  • Pripremamo se za veći broj posjetitelja tokom vikenda – rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser portpaROL parka Jessica Ferracane.

Erupcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima “i dalje pomno prati situaciju” jer je “početak erupcije dinamičan i neizvjestan”, dodaje zavod.

Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.

Prije tri godine u erupciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more povrijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE