NOVA GODINA, NOVE CIJENE: PLIN I GRIJANJE VIŠE NEĆE BITI ISTI

Cijena plina u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi biti smanjena od 1. januara 2020. godine.

Tačnije takva odluka je donesena na 28. sjednici Nadzornog odbora kompanije BH-Gas, a na osnovu zahtjeva federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, javlja Radiosarajevo.ba.

  • Analizirajući kretanje ruske cijene prirodnog plina i ostalih zavisnih troškova Uprava BH-Gasa je predložila smanjenje veleprodajne cijene gasa prema distrubitivnim kompanijama. Nadzorni odbor BH-Gasa je prihvatio prijedlog Uprave i usvojio odluku da od 1. januara 2020. godine cijena za distrubutivne kompanije iznosi 585 KM za 1.000 kubnih metara što je u odnosu na vazaču cijenu gasa (640 KM/1.000 Sm3) smanjenje od 8,59 posto – navodi se u odluci.

Kako je pojašnjeno i ako se radi o ispunjavanju zahtijeva resornog ministra, ova odluka će ipak biti upućena u daljnju proceduru prema resornim ministarstvima tj. Vladi FBiH na konačno usvajanje.

Naime, iako je se radi o pojeftinjenju plina to u konačnici za građane Kantona Sarajevo neće značiti smanjenje računa za grijanje ili za potrošnju plina u njihovim domaćinstvima.

Dakle, cijena plina od 1. januara iznosit će 585 KM za 1.000 kubnih metara, međutim trenutna cijena u KS zahvaljujući subvencijama Vlade KS zadržana na 495 KM za 1.000 kubnih metara ovog energenta.

Razlika u cijeni je dakle 90 maraka, a prognozirana potrosnja plina od strane kantonalnog preduzeća Sarajevogas za 2020. godinu je oko 130 miliona kubnih metara plina.

Ukoliko 90 KM pomnožimo sa 130 miliona kubnih metara dobijemo iznos od 11.700.000 KM, koliko će biti potrebno novca iz budžeta Kantona Sarajevo da bi se subvencionirala cijena plina za cijelu 2020. godinu.

Međutim tu ne završavaju svi troškovi, na ovu potrošnju Sarajevogas mora također platiti i PDV.

Ipak kako nam je ranije potvrdio ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić u budžetu za 2020. godinu planirano je oko 2,5 miliona KM za subvencioniranje plina za građane Kantona Sarajevo. Dakle sudeći prema ovoj računici kantonalnim vlastima sad za sad nedostaje oko devet miliona KM kako bi obezbjedili puno subvencioniranje cijene plina.

Ipak, kako se saznaje u januaru mjesecu se očekuje i rebalans budžeta Kantona Sarajevo, a ukoliko i tad Vlada KS i Skupština KS ne objezbijede potrebna sredstva onda će to najvjerovatnije značiti i povećanje cijene plina u KS sa trenutnih 495 KM na 585 KM ili oko 20 posto.

A s povećanjem nabavne cijene plina očekuje se i poskupljenje grijanja za stanovnike Sarajeva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.