NOVA OPSTRUKCIJA IZ RS NA PUTU BIH U NATO: NEĆE DOZVOLITI KNJIŽENJE VOJNE IMOVINE NA DRŽAVU

Republika Srpska neće dozvoliti da nepokretna vojna imovina sa njene teritorije bude uknjižena na BiH, što je i jedan od koraka na putu u NATO.

U Pravobranilaštvu RS poručili su da su takve odluke neprovodive, jer imovinu mogu da imaju isključivo entiteti, ali ne i BiH.

Ova izjava dolazi u vidu nove/stare opstrukcije ka NATO putu, no protivna je ne samo odlukama države, već i Ustavnog suda BiH. Svakako potrebno je posmatrati kroz prizmu anto-NATO politike koju trenutno agresivno provode političari iz RS-a s Miloradom Dodikom na čelu.

“Ministarstvo odbrane, odnosno Pravobranilaštvo BiH želi protivno važećim sporazumima, da procesom knjiženja 63 perspektivne vojne lokacije na BiH aktivira na određen način MAP kao određen korak prema NATO savezu”, rekao je za ATV Milimir Govedarica, pravobranilac RS u obrazloženju odluke.

Time se Pravobranilaštvo RS-a ponovo stavilo na put provođenja ne samo državnih odluka, konkretno Ministarstva odbrane BiH, već i odluka Suda i Ustavnog suda BiH.

Naime, u augustu 2016. godine Apelaciono vijeća Suda BiH donijelo je presudu po kojoj Republika Srpska vojnu imovinu, odnosno, objekat Stacionarno-komunikacijsko čvorište Veliki Žep, općina Han Pijesak, mora uknjižiti kao svojinu države BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.