NOVA SEZONA EMISIJE ‘SLATKI RECEPT’: SVOJE SLATKE TAJNE OTKRIVA ALMASA LAZOVIĆ

Ljubav, vrijeme i strpljenje osnovni su sastojci ovogodišnje sezone emisije „Slatki recept“ Hayat televizije.

U prethodnim sezonama gledali ste i bilježili savjete za uspješnu izradu slastica koje su s vama uglavnom dijelili profesionalni slastičari, a od ove sezone svoje slatke tajne s vama dijeli naša urednica Almasa Lazović.

Kroz zabavan i zanimljiv format ona će svake subote spremati poslastice za sve vas koji želite ove čarobne zalogaje napraviti brzo, jednostavno, od sastojaka koji su im uvijek nadohvat ruci.

Hayat

Čak i oni koji nisu ljubitelji slastica mogu uživati u svojoj dozi pozitivne energije i upravo u ovoj emisiji pronaći inspiraciju. Za uspješnu slasticu, kako kaže Almasa, potrebna je ljubav prema njima dok ih pripremate. Za neke poslastice Almasa neće baš uvijek imati savršen recept, ali jedno je sigurno, u svakoj emisiji upotrijebit će sastojak bez kojeg nijedna slastica neće uspjeti, a to je ljubav.

Ljubav je najveća inspiracija koja pokreće maštu u stvaranju sjajnih slastica pred kojima ni gošće „Slatkog recepta“ neće ostati ravnodušne. Koliko je važno uvijek iznova tragati za novim i inspirativnijim idejama, zna i naša urednica Almasa Lazović.

Hayat
  • Mene inspiriraju i motiviraju mnogi. Baš oni, njihova pisana riječ ili neka mjesta nadahnjuju me i bude u meni želju da moj kolač bude sinergija ljubavi, mistike i kreativnosti. U potrazi za novim kreativnim idejama nedavno sam posjetila divnu palaču i otkrila sjajnu priču. Priču o princezi koja je rođena u palači u Istanbulu. ‘Tragom mrtve princeze’ prošetala sam palačom koja pripada historiji Otomanskog Carstva. Upravo taj momenat inspirirao je mene i tim Hayat televizije da kreiramo novi format vaše omiljene ‘slatke’ emisije.  Rijetko kada se desi da jedna knjiga, koju vam odsrca u prvoj emisiji preporučujem, spoji srce i historiju na jedan takav intiman način. Potrudit ću se da moje slastice, kao i moje gošće, s kojima ću osim slatkog zalogaja podijeliti i šoljicu čaja, uvijek ponude priliku za nova inspirativna i kreativna rješenja.
Hayat

Nova sezona emisije „Slatki recept“ ujedno je prilika da ponudimo našoj publici i prijedlog za odličnu knjigu. Almasa će uz pomoć svojih gošći formirati mali književni klub, koji će imati i svoje pravilo, a to je da u svakoj emsiji upravo gošće ponude razlog za čitanje knjige po njihovom izboru.

U prvoj emisiji kao prava domaćica tu obavezu na sebe preuzet će Almasa i s našom umjetnicom Armom Tanović-Branković razgovarati o knjizi „Tragom mrtve princeze“. Arma, vrsna glumica i sjajna likovna umjetnica, osvrnut će se na utjecaj Otomanskog Carstva i, naravno, na njihove arhitekture na našim prostorima.

Ovo je ujedno prilika da se svi zabavimo uz format emisije koju ćete, sigurni smo, zavoljeti i rado gledati svake subote u programu Hayat televizije u 18:00 sati.

A da bi utisak bio potpun, uživajte i u receptu koji je Almasa uz pomoć Dolcele pripremila za sve vas i Armu Tanović-Branković.

Profiterol je bila omiljena slastica na francuskom dvoru. Od tada do danas ne gubi svoju draž.

Pošto se ovaj recept sastoji iz više komponenti, Almasa je pomoć potražila u Dolcelinom pakovanju za princes-krofne.

Tijesto je uglavnom isto za profiterol i princes-krofne. U Dolcelino tijesto dodali smo 130 ml toplog mlijeka i 40 ml ulja, sve izmiksali i nakon toga dodali dvoje jaja, ali jedno po jedno.

Na pleh stavite papir za pečenje i uz pomoć slastičarske vrećice formirajte male profiterole, koje pečete 30 minuta na 200 stepeni.

Sljedeći korak je krema kojom punite profiterole. Potrebno je da u malo mlijeka rastvorite jedan Dolcelin puding od vanilije te dodate i tri kašike šećera u prahu.

U šerpici ugrijte 250 ml mlijeka i dodajte rastvoreni puding te sve miješajte dok smjesa ne postane pudingasta. Kremu prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte providnom folijom, kako vam se ne bi stvorila korica, i ostavite u frižider na hlađenje.

U drugoj zdjeli izmiksajte 200 ml Dolcelinog šlaga 5+ i, nakon što se krema ohladi, sjedinite je sa šlagom. Kada se profiteroli ohlade, punite ih uz pomoć slastičarske vrećice već spremnom kremom. Za kraj ih pospite čokoladnim prelivom. Za preliv koristite Dolcelinu čokoladu za kuhanje, koju rastopite na pari i dodate joj jednu kap ulja kako bi  glazura dobila sjaj. Budite odvažni već ovog vikenda i spremite ukusne profiterole. Bon appetit!

1 pakovanje Dolcela princes krofni za tijesto

  • 130 ml vode
  • 40 ml ulja
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 1 pakovanje Dolcela pudinga od vanilije
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 200 ml Šlaga 5+ Dolcela
  • 1 čokolada za kuhanje Dolcela
  • 1 kašičica ulja

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: POVEĆANA KONCENTRACIJA POLENA U ZRAKU

0
Poželjno je, ako je to ikako moguće, izlaziti poslije kiše.