NOVALIĆ APELIRA: RADIM 24 SATA DNEVNO, POZIVAM SVE DA MI PREDLOŽE KAKO DA NABAVIMO VAKCINE

Premijer FBiH Fadil Novalić obraćajući se zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kazao je da je dužan nekoliko odgovora.

  • Ad hoc grupa nije ukinuta ona je i dalje nositelj aktivnosti nabavke vakcina. Oni su nama poslali zaključke kojima se predlaže da se uspostave direktni pregovori sa državama. Mi smo formirali grupu unutar te Ad hoc tima. Tačno po uputama Ad hoc grupe uradili četiri stvari, uključili smo se u nabavku vakcina u regionu, u zajedničku nabavku u kojoj učestvuje Srbija, Sjeverna Makedonija. Ruski ambasador nam je poslao diplomatsku notu, u kojoj piše da oni ne vide BiH kao državu, a mi smo zamolili da to bude FBiH i ti su papiri upućeni ruskom fondu. Razgovarali smo s „Pfizerom“, ali oni jednostavno ne komuniciraju na taj način, ne može se doći do vakcine, dok se SAD ne vakciniše ne može se nabaviti vakcina. Kina ima šest nekih procedura, ušli smo u proces i oni vide državu, ali ušli smo u proces – pojasnio je Novalić.

Dodao je da postoji dogovor s koantonima da zamolimo „Pfizer“ za 500.000 vakcina.

  • To su ti direktni kontakti, neizvjesno je vrijeme, ali radimo na tome. Očito je da Srbija ima najbolju geopolitičku težinu na Balkanu. Preuzeli smo ovaj posao 25. februara. Pozivam sve da mi predlože bilo koju drugu mogućnost, radim 24/7. veleprometnici ne igraju, sve dok roba ne postane komercijalna. Samo države koje proizvode vakcine mogu nešto obećati. Mjere moraju biti u fokusu, Srbija je najuspješnija u vakcinisanju, a imaju više od 4.000 zaraženih. Mjere što se nas tiče, mi smo federacija kantona. Mjere koje sad donosimo one su harmonizirane sa kantonima. Jučer smo donijeli pet zaključaka uz činjenicu da glavnina nadležnosti je na kantonima – naglasio je Novalić.

Prema njegovim riječima, za imunizaciju je zafužen Zavod za javno zdravstvo FBiH.

  • Govorilo se o cijenama, ali to moramo dogovriti s RS-om, jer ukoliko to ne uradimo onda će se samo ići kupovati u RS. parlamentarci imaju pravo govoriti – zaključio je Novalić.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ovom prilikom kazao je da će na sva pitanja zastupnika pismeno odgovoriti.

  • Imunizacija će biti masovnija i nisu samo donirane vakcine. Stigao je dio plaćenih vakcina. Zemlje koje ne spadaju u bogate dobijaju vakcine kasnije. Upućivali smo zahtjev da se uvede PCR test na granicama, ali nisu to uvažili. Obraćali smo se drugim državama, pa i raspitivali smo se. Odgovor ambasadora iz Rusije je stigao na naše pitanje. Dosta zastupnika je postavljalo upite o planu cjepljenja. Vi ste taj plan usvojili i u njemu je sve jasno napisano. Nisam komunicirao s premijerom HNK – istakao je Mandić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar istakao je da je kasno dobio poziv za ovu sjednicu.

  • Danas smo prezentirali činjenicu da je u toku raspodjela vakcina proizvođača “Pfizer”, radi se o 15.200 doza, kroz Covax smo dobili i “AstraZeneca” vakcine za koje čekamo nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Imamo u skladištu i “Sinovac” kao donacija RS i ona će biti distribuirana kad Agencija dadne svoje mišljenje. ZZJZ je ustanova koja radi na promocijai javnog zdravlja. Cjepivo je dobrovoljno i zavod je preuzeo na sebe poslove nabavke cjepiva, mada je to posao svih onih iznad nas – poručio je Pehar.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE