NOVALIĆ: MI NAPREDUJEMO, ALI NAM JE POTREBAN BRŽI NAPREDAK U SVJETLU PROMIJENJENIH OKOLNOSTI

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas su na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH predstavili Nacrt strategije razvoja Federacije BiH za period od 2021. do 2027. godine.

Po Novalićevim riječima, prvi put u Federaciji BiH donosi se ovakav dokument koji definiše javne politike, usmjerava razvoj teritorije FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, te, zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima, predstavlja putokaz za sveukupni društveni razvoj.

Ističe da dokument predstavlja izraz harmonizacije poteza kada su u pitanju socioekonomske reforme u Federaciji BiH.

– Pristupili smo izradi Strategije razvoja za sve nivoe. Mi napredujemo, ali nam je potreban brži napredak u svjetlu promijenjenih okolnosti, te je daljni fokus na odlasku mladih, socijalnoj ravnoteži i zdravstvu – izjavio je Novalić.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević podvukla je da je ovo vrijeme kada se prave planovi i programi i da je Vlada FBiH na putu definiranja Akcionog programa o socioekonomskim reformama.

– Na jedinice lokalne samouprave računamo da zajednički definiramo, razmotrimo i donesemo najbolja zakonska rješenja pogotovo fiskalna koja su održiva i koja osiguravaju finansijsku stabilnost općina i županija u Federaciji BiH – kazala je Milićević.

Naglasila je da se Federalno ministarstvo finansija slaže sa mišljenjem općina da je “nepravedna raspodjela prihoda” navodeći da se nisu stvorili svi preduvjeti da se zakonsko rješenje u tom pogledu uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo što je upriličena sjednica na kojoj se razgovaralo o jačanju kapaciteta općina i gradova kada je u pitanju zakonska regulativa i strategija razvoja, piše Fena.

– Važno je jačati kapacitete lokalne samouprave jer je ona osnovni temelj Bosne i Hercegovine i građani dolaze kod nas načelnika po sve informacije i mi smo prva adresa kome se oni obraćaju. Zato redovito dajemo svoje savjete i primjedbe pri donošenju zakonskih rješenja. Trenutno imamo neke zakone koji su lokalnoj samoupravi određene stvari stavili na teret, ali sa viših nivoa te finansije ne slijede te obaveze koje su nametnute zakonskim rješenjima. Borit ćemo se da se to na neki način dovede u red – poručio je Vukadin. 

Nosilac izrade Strategije je Federalni zavod za programiranje razvoja, a učesnici u ovom procesu su nadležne institucije FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, te socijalno-ekonomski partneri. Jedinice lokalne samouprave svoje interese u procesu izrade Strategije razvoja FBiH izražavaju i zastupaju putem Saveza općina i gradova FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.