NOVE MJERE U REGIONU: COVID POTVRDA POTREBNA I ZA ULAZAK U VEĆE PRODAVNICE

Vlada Crne Gore donijela je nove epidemiološke mjere, koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna digitalna Covid potvrda izdaje se odmah poslije primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna, odnosno više se ne mora čekati 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su vršiti kontrolu i odrediti odgovornu osobu za poštovanje tih mjera, prenijele su podgoričke “Vijesti”.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje nacionalne digitalne covid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna covid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na Covid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; ili da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, nacionalna digitalna covid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.