NOVI BIZARAN TREND KRUŽI INTERNETOM: MLADI JEDU SIROVO, POKVARENO MESO

Novi trend koji se pojavio kod mladih zabrinuo je mnoge roditelje i liječnike.

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti izlaženja u klubove, osmislili su novi izazov: jedu sirovo i pokvareno meso da se nadrogiraju, a zatim o tom iskustvu pišu na društvenim mrežama.

Meso ostave nekoliko sedmica ili čak mjeseci u tegli i čekaju da se pokvari, a konzumiraju ga tek kada boja postane smeđe-siva i kad se pojavi plijesan i sluz.

  • U teglama držim pileće meso, ostavim nekoliko sedmica u frižideru, a zatim pojedem. Budem high istog trenutka – napisao je jedan korisnik Twittera.
  • Frend me nagovorio da se odazovem izazovu i osjećaj je bio super, iako mnogi misle da je to ludo – pohvalio se drugi.

Jedan YouTuber također se snimao kako jede sirovo, pokvareno meso staro godinu dana, a okus je opisao kao “žestok i neodoljiv”.

Liječnica Sarah Jarvis rekla je za The Sun da je trend jako opasan i da može prouzrokovati brojne zdravstvene tegobe poput crijevne viroze, povraćanja, proljeva i dehidracije, a također je moguća zaraza salmonelom, listerijom ili bakterijom E.coli.

Naučnici još nisu uspjeli utvrditi što kod mladih uzrokuje “high” osjećaj, ali pretpostavljaju da se radi o nekoj od opasnih bakterija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.