NOVI IZAZOV PRED TAKMIČARIMA ‘ŠKOLE KUHANJA’: KAKO ĆE ONI DANAS PRIPREMITI RIŽU, OVO JE RECEPT I ZA VAS

Danas u 18 sati u „Super receptu – Školi kuhanja“, naši takmičari Sabrina Nogo, Isabela Huseinović, Dinko Alešević, Safeta Lulić, Aida Zuko i Mirna Zeljković, naći će se pred novim izazovom: kako pripremiti rižu?

Ako od riže želite napraviti prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Bilo basmati ili jasmin rižu. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kremastija i dobra je recimo za rižu u mlijeku (sutlija). Ili naravno klasični rižoto kao i razne vrste kremastih priloga i krema od riže.

Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za pravilno kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode. Omjer mora biti 1:2,5. Dakle, na 1 šoljicu riže ide 2,5 šoljica vode. (Ovo je omjer bez miješanja, dajle imitacija kuhanja u rice cooker masini).

Hayat

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha. Nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.

Hayat

I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije slijepljena, nije kašasta. Ali napomena je da isperete rižu zbog mogućih ostataka škroba usljed poliranja zrna riže.

Naravno sada kada ste savladali osnovni princip možete dodavati razne začine tipa currija za boju i okus, ruzmarina i kadulje za prilog ribi, šafrana za zlatnu boju kao rižoto Milanaise ili jednostavno propržiti na puteru zbog bogatog okusa.

Kinezi rižu kuhaju tako da je najprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu. Prženjem zrna osiguravate sebi da se neće polomiti i raspasti usljed kuhanja ili odmaranja.

Zatim se riža skine s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.

Hayat

Koliko riže skuhati?

Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 grama. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

Nadam se da sam vam pomogao.

Probajte i uživajte, poručuje naš chef.

Budite uz Hayat TV i „Super recept – Školi kuhanja“ od 18 sati.