NOVI NAČIN PRIPREME KROMPIRA OSVOJIO JE SVE: HRSKAVOST JE ZAGARANTOVANA

Zgnječeni pečeni krompiri hit su u mnogim kuhinjama već neko vrijeme.

Riječ je o dvostruko termički obrađenom krompiru koji se prvo skuha, a potom ispeče u pećnici.

Hrskavost je zagarantirana ako krompir prije stavljanja u pećnicu zgnječite viljuškom, čašom ili kakvim drugim kuhinjskim pomagalom, odnosno ako mu izravnate površinu, piše Pun kufer.

Ne zaboravite sve zajedno pokapati i uljem te dodati začine.

Sastojci:

1 kg malih crvenih krompira
½ male kašike bijelog luka u prahu
½ male kašike luka u prahu
sol i biber po želji
biljno ulje za premazivanje
svježi peršun za posluživanje

Priprema:

  1. Dobro operite krompire od svih eventualnih nečistoća. Najbolje rezultate ćete dobiti ako koristite male krompire u kori, no možete se poslužiti i većim krumpirima koje ste narezali na otprilike jednake kocke.
  2. Ubacite očišćene krompire u lonac s vodom i kuhajte 20 do 25 minuta, odnosno dok vilicom možete lako probiti površinu krompira.
  3. Ocijedite kuhane krompire od vode i pustite ih da se ohlade oko pet minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
  5. Prebacite kuhane krompire na lim za pečenje koji ste premazali uljem. Viljuškom ili gnječilom zgnječite krumpire kako biste ih izravnali na debljinu od oko jednog centimetra.

Imajte na umu da što je krumpir tanji, to će kasnije biti hrskaviji.

  1. Pokapajte krompire s još malo ulja, te začinite solju, biberom, bijelim lukom i lukom u prahu.
  2. Stavite peći u pećnicu na 25 do 30 minuta dok ne postanu hrskavi.
  3. Poslužite krompire tople sa začinskim biljem po želji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE