NOVI ZAKON: EVO KOLIKO NOVCA SMIJETE PRENIJETI U HRVATSKU

Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizičke osobe od 3. juna biti obvezne prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu, uvode se nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU, piše N1 Hrvatska.

Kontrole prijenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljazi bez pratnje ili kao teret u kontejnerima. Za tijela kontrole biti će uz carinsku uprava ovlaštena i granična policija.

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno o iznosu.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvaćaju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd.

Sabor je izmijenio i Zakon o prosvjetnoj inspekciji kojim se ukidaju anonimne prijave nastavnika prosvjetnoj inspekciji. Pritužbe protiv nastavnika kojima će se baviti prosvjetna inspekcija ubuduće će morati imati ime i prezime prijavitelja, a koje inspekcija neće otkrivati pa neće biti poznato cijelom sustavu.

Izglasane su i izmjene Zakona o biogorivima za prijevoz i Zakon o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu kojima se želi povećati udio korištenja obnovljivih izvora u prijevozu.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja 19. maja, nakon lokalnih izbora.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio je svim saborskim kolegama i kolegicama koji sudjeluju na lokalnim izborima, njih 88, dobre rezultate i puno uspjeha.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.