NOVO ISTRAŽIVANJE POMJERA NAŠ DOSADAŠNJI POGLED NA ISHRANU: OVO JE JEDINI ZDRAV NAČIN

Stručnjaci odavno znaju da ishrana koja je dobra za jednu osobu ne pomaže drugim osobama koje žele da smanje tjelesnu težinu.

Ilustracija

Sada jedna nova studija otkriva da čak i ako smo svi jeli isto jelo i u istim količinama, naši organizmi ipak različito troše kalorije i posle jela svi imamo različit nivo šećera u krvi.

Istraživači kažu da će njihovi zaključci pomoći da se otvori put za personalizovanu ishranu. Jednog dana ćemo možda imati dijete na osnovu toga kako naš organizam reaguje na pojedinu hranu, tako da možemo da održimo nivo šećera u krvi na zdravijem nivou. Visoki nivoi šećera u krvi povezani su inače sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dijabetes, bolesti srca, rak i moždani udar.

  • Svako ljudsko biće ima jedinstveni odgovor na hranu i kako je organizam troši pa zato moramo da pogledamo pojedinačne odgovore svakog organizma „, izjavio je dr. Eran Elinav, istraživač na Veizmen institutu u Izraelu.

Istraživanjem se došlo do zaključaka koji pomjeraju naš dosadašnji pogled na ishranu: jedna količina i jedna vrsta hrane ne odgovara svima – treba imati personalizovani pristup režimu ishrane.

Istraživači su koristili aplikacije na pametnim telefonima za prikupljanje podataka. Stručnjaci smatraju da ćemo jednog dana imati pametne telefone opremljene aplikacijama i informacijama o našem jedinstvenom obrascu ishrane tako da ćemo moći jednostavno da pitamo naše telefone: „Šta bi sada trebalo da jedem?“

Zašto personalizovana ishrana?

Ilustracija

Nivo šećera u krvi kod čovjeka raste u zavisnosti od pojedene hrane i reakcije organizma, a to se ogleda, kod pojedinih osoba, u oštrom povećanju nivoa šećera u krvi – predijabet (što znači da ste na putu ka dijabetesu), ali do danas još nema preciznih metoda za predviđanje kako se nivo šećera u krvi mijenja poslije obroka.

Jedan metod koji pokušava da procjenjuje uticaj hrane na naš organizam zove se glihemijski indeks, koji rangira hranu u zavisnosti od toga kako ona utiče na nivo šećera u krvi. Ovaj metod dodjeljuje ocjenu za jednu hranu, tako da nije praktičan kada jedemo jela sa različitim asortimanom namirnica u različitim međusobnim kombinacijama i različitim količinama.

Razlika u tome kako ljudi reaguju na ono što jedu može se dijelom objasniti time kako koristimo jednostavne šećere iz hrane nakon što je organizam svari. Mi apsorbujemo ove jednostavne šećere, uglavnom u tankom crijevu, a istraživači su otkrili da su specifični mikrobi u organizmu „odgovorni“ za to kako nivo šećera u krvi raste nakon obroka.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK
1 2 3

NAREDNA STRANICA »

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.