Sastojci: 250 g račića, 2 kriške kačkavalja, 6 kuhanih jaja, 200 g šunke, 1 manja glavica luka, 1 jabuka, 100 g kikirikija, 350 ml majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašičica šećera, pola kašičice soli, 100 g oraha.
Priprema: Prvo kačkavalj stavite u zamrzivač. Isjeckajte luk, dodajte mu so, šećer i sirće. Prelijte sa malo prokuhane vode i ostavite da stoji 15 minuta, dok se potpuno ne ohladi.
Račiće isjeckajte na sitne kockice, a zatim i šunku, u posebne posude. Skuhana jaja oljuštite i razdvojte bjelanca od žumanaca. Žumanca najsitnije urendajte, a bjelanca krupnije.
U šunku, račiće i žumanca dodajte po malo majoneze i lijepo izmješajte sadržaj svake posude.
Pripremite okrugli kalup sa obručem promjera oko 18 cm. Izrendajte zamrznuti kačkavalj na krupno, pa stavite na dno kalupa i tanko premažite majonezom. Zatim preko rasporedite žumanca, a zatim luk.
Za slijedeći sloj treba nanijeti isjeckane račiće, a preko njih krupno urendati jabuku, pa preko rasporediti isjeckanu šunku. Slijedeći sloj su krupnije samljeveni orasi, a zatim posljednji sloj, rendana bjelanca pomešana s malo majoneze.
Po želji ukrasite listićima peršuna, skinite obruč i vaša salata je gotova!
Detaljnu pripremu pogledajte u videu!