NSRS USVOJILA PRIJEDLOG ZAKONA KOJIM SE ODBACUJE INZKOVA ODLUKA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS, te jedan zaključak.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70.

Predsjednik NSRS Nebojša Ćubrilović kazao je novinarima da je odluka koju je donio Valentin Inzko nepotrebno zakomplicirala situaciju u BiH.

  • Trebao je pokazati da nije samo za Bošnjake. Doveo je BiH u najveću krizu poslije rata. Otežao je rad novom Visokom predstavniku. Nećemo dozvoliti da nas iko naziva genocidašima i genocidnom tvorevinom – kazao je Ćubrilović.

Istaknuo je da neće pristati na ponižavanje.

  • Zastupnici su pokazali da je ovo crvena linija. Iskazali smo jedinstven stav da nećemo prihvatiti više ponižavanja – dodao je.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Pogledajte kompletan sadržaj:

  1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
  2. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
  3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.
  4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja RS njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE