NUTRICIONISTI DALI VAŽAN SAVJET: OVAKO TREBA DA SE HRANITE POSLIJE 50. GODINE

Nakon 50. godine sve se mijenja, metabolizam se usporava, tijelo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada.

 Da bi se svi ovi proceci usporili, neophodna je promjena jelovnika i poštovanje zdravih navika.

  • Oko pedesete, tijelo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase – kažu nutricionisti.

Osobe koje oduvijek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da mijenjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promjene.

Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

  • S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje – objašnjava njemačka nutricionista Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

Nakon 50. godine, potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Također, jogurt i kiselo mlijeko je poželjno jesti u većim količinama.

Umjesto bijelog hljeba, poželjno je jesti onaj od cijelih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice.

  • Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća – zaključuje ona.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.