NUŽDU OBAVLJAO PO NEKOLIKO SATI, IZGUBIO 95% VIDA I IMAO NASLJEDNU BOLEST

Michael Jackson preminuo je 25. juna 2009. godine, pošto je doživio srčani udar u svojoj kući u Los Angelesu.

Ljekar koji je vodio računa o njemu, Conrad Murray, osuđen je za ubistvo iz nehata, pošto je ustanovljeno da je kralju popa dao lijek Propofol, koji je zatim uzrokovao udar.

A dok je on planirao da napiše knjigu o svom životu sa zvijezdom i dalje tvrdeći da ni za šta nije kriv – zdravstveni problemi pjevača su, jedan po jedan, izlazili na vidjelo.

Od njegove smrti pa do sada, lista problema koje je imao, a o njima šutio, nevjerovatno je duga. Prema navodima njegovog biografa Iana Halperina, bio je toliko fokusiran na posao da je i gotovo svjesno zapostavljao svoje zdravlje.

Nalazi autopsije pokazali su da je bolovao od uznapredovalog artritisa, te da su mu pluća bila toliko oštećena, da su jedva funkcionisala. Također, Halperin tvrdi da je Jackson imao i izvjesnu nasljednu bolest, zbog koje u njegovim plućima nije bilo moguće stvaranje proteina.

Zbog toga, Michael je svakodnevno gubio dah i jedva hodao.

– Bila mu je potrebna transplatacija pluća, ali bio je preslab za to. Imao je i emfizemu, ali i krvarenje iz digestivnog trakta, koje su se ljekari pokušavali da zaustave. To krvarenje bilo je najproblematičnije, to je moglo da ga ubije – objasnio je jednom prilikom on, pa šokirao brojne fanove muzičara.

Osim toga, izgubio je i 95 posto vida, artritis mu je uništio kičmu i prste, a bilo mu je potrebno i nekoliko sati da obavi nuždu, jer je imao problema sa uvećanom prostatom. Svemu tome, navodno, doprinijele su u izvjesnom postotku i njegove plastične operacije.

Osim toga, bolovao je i od kožnih bolesti – viltiga, lupusa i osjećao se toliko loše, da je bio siguran da mu „ponestaje vremena”.

– Molio me je da ga posjetim dva dana prije smrti. Želio je i da njegov otac bude tu, s njim – istakao je Ian.

Psihički problemi

Dugogodišnji prijatelj i kolega, Elton John, bio je veoma zabrinut, kada je Michael u pitanju. U svojim memoarima je još objasnio koliko se pjevač loše snalazio u društvu i da je vremenom bilo sve teže uopšte biti u istoj prostoriji s njim.

– Poznavao sam Michaela od njegove 13, 14. godine. Bio je najljepše dijete koje ste mogli da zamislite. Ali u nekom trenutku, posljednjih godina, počeo je da se odvaja od svijeta, kao na primer Elvis Presley – otvorio je dušu on.

– Bog zna šta se dešavalo u njegovoj glavi. I Boga pitaj kojim se lijekovima kljukao. Svaki put kada sam ga vidio u kasnijim godinama i kad bi se rastajali, odlazio sam misleći: „Jadan čovjek, potpuno je sišao s uma”. Bio je zaista psihički bolestan. Uznemirujuće je bilo biti blizu njega. To je nevjerovatno tužno – dodao je, pa se prisjetio jedne večere, na koju su bili otišli zajedno, piše espreso.co.rs.

Kako je ispričao, Michael ništa nije jeo. U jednom trenutku, ustao je od stola i nestao. Kasnije, međutim, pronašli su ga sa sinom domaćice, koja je pripremala trpezu.

– Nije se dobro snalazio u društvu odraslih. Iz nekog razloga, to mu baš nije polazilo za rukom – napisao je, između ostalog, čuveni Elton u „Me”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE