OBJAVLJEN REŽIM RADA JAVNOG GRADSKOG PREVOZA TOKOM LOCKDOWNA U KANTONU SARAJEVO

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Kanton Sarajevo se “zatvara” od večeras u periodu od 20.00 sati do ponedjeljka u 6.00 sati.

Povodom velikog broja upita u vezi zabrane rada poslovnih subjekta u Kantonu Sarajevo tokom vikenda, u nastavku objavljujemo sadržaj zaključka koji je donijela Vlada KS.

Zaključak o zabrani rada donesen je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

U zaključku je navedno da se zabranjuje rad svim poslovnim subjektima u periodu od petka /12.03.2021. godine/ od 20:00 sati do ponedjeljka /15.03.2021. godine/ do 07:00 sati.

Iz zabrane se izuzimaju:

  •     trgovine prehrambenim proizvodima i pekare,
  •     apoteke,
  •     benzinske pumpe,
  •     prodavnice hrane za životinje,
  •     specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme,
  •     subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi,
  •     subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti,
  •     kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća,
  •     aerodrom,
  •     kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu,
  •     hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak,
  •     subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti,
  •     subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima,
  •     gradilišta.

U ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23:00 sata poslovnim subjektima, u periodu dok traje zabrana, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike.

U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima koji su izuzeti iz zabrane.

Za provođenje navednih mjera zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Ovim zaključkom je također naloženo i specijalistima radiolozima-senolozima iz primarne zdravstvene zaštite da u okviru svog redovnog posla čitaju i RTG nalaze pluća iz COVID ambulanti.

Iz KJKP „Gras“ Sarajevo objavilo je režim rada javnog gradskog prijevoza tokom lockdowna.

  • Za vrijeme lockdowna u Kantonu Sarajevo, javni gradski prevoz u subotu i nedjelju 13. i 14. marta odvijat će se prema nedjeljnom režimu rada, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću KJKP “Gras”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U UN-U DANAS BRIFING O PRIPREMAMA ZA 29. GODIŠNJICU GENOCIDA U...

0
Na službenoj stranici Ujedinjenih naroda za danas je u sjedištu ove organizacije u New Yorku najavljen „Brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, uključujući nacrt rezolucije o „Međunarodnom danu sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“.