OBJAVLJEN SRAMOTNI SNIMAK: POGLEDAJTE KAKO HRVATSKA POLICIJA MIGRANTIMA OTIMA MOBITELE

Hrvatska je policija, odavno je poznato, u lovu na izbjeglice i ilegalne migrante po cijelom hrvatskom teritoriju.

To i ne skrivaju kao što skrivaju ilegalna protjerivanja a da ne ponude azil onima koji bi možda željeli ostati u Hrvatskoj. Uz to, organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočanstva da policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske.

Index je dobio snimak akcije policije u vlaku koji je 17. januara ove godine vozio iz Siska za Zagreb. Iz nje je vidljivo da je policajac migrantima oduzeo tri mobitela, bez ikakvog otpora migranata jer su na takav postupak hrvatske policije već bili spremni.

“Sad samo pazi da ti tu ne izađu”, čuje se kako jedan policajac govori kolegi dok u ruci drži tri zaplijenjena mobitela.

“Znali su koliko migranata ima u vozu i tačno gdje će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u vlak, a strojovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli. Jedan migrant nije bio u vagonu u tom trenutku pa su ga otišli tražiti u ostatku vlaka”, rekao je za Index putnik iz tog voza koji je potajice i snimio policijsko postupanje.

Na snimku se vidi i posebno upada u oči da policajci, osim što oduzimaju mobitele migrantima, suprotno pravilima, imaju nepotpunu odoru. Nemaju kape, što je manji prekršaj zbog kojeg policajci budu kažnjeni oduzimanjem 200 kuna s plaće, ali nemaju ni istaknute značke na uniformama, a po zakonu su ih dužni imati da bi ih se u svakom trenutku moglo identificirati.

Odbili pokazati značke putniku u vozu

“Nakon intervencije zatražio sam jednog od policajaca da mi da svoj broj značke, što je odbio. Bio je jako grub, rekao mi je: ‘Ko si ti? Ne miješaj se. Što hoćeš?’, i poslao me da sjednem na svoje mjesto”, rekao je za Index putnik koji nam je dostavio snimku policijskog postupanja.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE