OBJAVLJENA ŽIVOTNA PRIČA EDINA DŽEKE: POGLEDAJTE ŠTA JE O NJEMU GOVORIO ROBERTO MANCINI, ŠTA JE OTKRILA NJEGOVA SUPRUGA AMRA

Italijanski klub Roma objavio je dokumentarac o najboljem bh. nogometašu Edinu Džeki.

Kako kažu, u dokumentarcu su razgovarali sa onima koji ga najbolje poznaju pa je samim tim prikazana izvanredna priča Edina Džeke – od teškog odrastanja u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, do titula u Njemačkoj i Engleskoj.

U dokumentarcu o Džeki govore: Merima Džeko, Aleksandar Kolarov, Jusuf Šehović, Mirza Trbonja, Amar Osim, Cristian Zaccardo, Roberto Mancini, Amra Džeko, Jasmin Ligata.

Dokumentarac je za nekoliko sati od vremena kada je objavljen pregledan preko 10.000 puta, vjerujemo da dok čitate ovaj tekst taj broj je mnogo veći.

Prisjećajući se svojih početaka, gledajući stare fotografije na kojima su zabilježeni njegovi nogometni počeci shvaća da je oduvijek bio „Romanista“.

 • Od kada sam bio mali dječak postoji mnogo stvari kojih se ne mogu sjetiti, ali kada sam vidio tu fotografiju rekao sam „Vidiš da si uvijek bio Romanista, a ne samo od 2015. godine“- kriz smijeh govori Džeko u početku dokumentarca.

Edin je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu, ima oca Midhata, majku Belmu  i godinu i po stariju sestru Merimu.

Otac Midhat je igrao također nogomet u nižim ligama, smatra da je to uticalo upravo na njegovo opredjeljenje da se bavi nogometom.

Počeci u ratnim uslovima

Sudeći po izrazu lica, nerado se sjeća svojih početaka koje je na kratko prekinuo rat koji se dogodio u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

 • Uvijek smo igrali se ispred kuće, jer su dvojica braće od mog oca živjela u okolini s njihovim porodicama naravno, sinovima i kćerkama. Ali onda, nakon nekoliko godina, izbio je rat zbog čega smo morali otići. Sjećam se kada smo u bašti bili sa mojom majkom. Dok smo se igrali čuli mo sirene koje upozoravaju na opasnost, naša majka nas je vratila u kuću. Znao sam da nešto nije uredu. Iako sam bio mlad, postepeno sam shvaćao situaciju u kojoj se nalazimo, kaže Edin i dodaje:
 • Više od svega, bojao sam se za svoje roditelje, jer su izlazili vani iako je bio rat. Morali su na posao, po hranu ali i zbog drugih stvari. Znate kakva su djeca kaže vam se „nemojte ići vani“ ali vi želite. Želite izaći igrati se. Kada smo morali napustiti naš dom i otići u obližnji centar bili smo u 35 metara kvadratnih prostoriji sa još petnaest ljudi.

Naselje Otoka budi posebne emocije

Naselje Otoka je mjesto gdje je Edin odrastao zajedno sa svojom sestrom Merimom, to naselje u njima budi posebne emocije tvrdi njegova sestra.

 • Nalazimo se na Otoci, ovo je naselje u kojem smo Edin i ja odrasli. Tu smo došli nakon što je počeo rat, nekoliko kilometara odavdje je naša  kuća u kojoj smo se rodili. Tu smo krenuli u Osnovnu školu i tu je Edin napravio prve fudbalske korake tu upravo gdje se djeca igraju. Cijelu našu osnovnu školu proveli smo ovdje. Prošao je rat, ali mi smo eto, proveli sve te najljepše dane na ovom igralištu, u ovom parku, naselju i neke najljepše emocije, bez obzira što je bio rat dijele nas upravo za ovo naselje – kaže Edinova sestra Merima Džeko.

Kolarov: Ja i Edin smo primjer kako treba biti u bivšoj Jugoslaviji

Kada je Edin zaigrao za Manchester u Cityju je imao i prijatelja sa Balkana koji je već tu igrao, Aleksadar Kolarov.

Iako je Srbijanac, i dolaze sa prostora koji piše određenu historiju, kaže da njima dvojici nije bitno da li  je neko Bosanac ili Srbijanac ili neke druge nacije. Smatra da su oni primjer kako bi trebalo da bude.

 • Šta god da se dogodilo tamo odakle dolazimo, u bivšoj Jugoslaviji, ni ja ni Edin ne gledamo da su neki dobri a neki loši momci. Nije bitno da li je neko Bosanac ili Srbijanac ili neke druge nacije. Mi smo nova generacija koja je imala ovo iskustvo kao djeca. Obojica smo profesionalci i kapiteni naših nacionalnih timova. Mislim da smo mi primjeri kako bi trebalo biti, posebno u mjestu odakle dolazimo. On je za mene više od prijatelja. Znam njegovu cijelu familiju, on zna moju. Bilo bi neumjesno da nas dvojica pričamo o tim stvarima. Ljudi kao što smo mi ne bi trebali biti takvi, bar kako ja to vidim – kazao je Aleksandar Kolarov, Džekin saigrač u Romi.

Prvi počeci u nogometu

 • Nakon rata, moj otac me upisao u školu nogometa gdje sam i trenirao. To je bilo u klubu Željezničar. Međutim, nakon rata, još uvijek vam nije bilo dopušteno da trenirate vani. Nije bilo terena, sve je bilo uništeno. Tako smo započeli i moj prvi trening je bio u školi, prisjeća se Edin.

Učlanjenjem u FK Željezničar i treniranjem sa svojih osam godina već je privukao paržnju tadašnjeg, njegovog prvog trenera Jusufa Šehovića. Govoreći o Edinu Šehović ističe da nikada nije izostao sa treninga i tražio je više.

 • Ja sam Jusuf Šehović, trener u fudbalskom klubu Željezničar iz Sarajeva i inače prvi trener Edina Džeke. Rado se sjećam njegovog dolaska u naš fudbalski klub. On je došao kao dječak sa osam godina i mi smo u tom periodu pravili jednu selekciju od dječaka rođenih 1986. godine. U toj grupi tokom perioda  sam primjetio jednog dječaka koji je izazvao jedno razmišljanje kod mene da obratim pažnju na njega jer sam vidio da se radi o dječaku koji je prvo konstitucijom prvo vrlo lijepo građen, vrlo brz, okretan i primjetio sam da ima jedan vojni momenat a to je da mu trening ne pada teško.On nikada nije izostao sa treninga, tražio je još. I onda smo krenuli u obuku. U toj fazi obuke Edin je pokazao pa mogu da kažem najviše jer je vrlo brzo usvajao elemente posebno tehničke elemente koje su za taj uzrast veoma bitne – kaže Jusuf Šehović, prvi trener Edina Džeke.

Trbonja: U srednjoj školi svi su htjeli da igraju u njegovom timu

Srednjoškolski dani su na neki način kroz školska nogometna takmičenja pokazivala Edinove kvalitete, upravo o tim danima govorio je Mirza Trbonja, Edinov prijatelj iz djetinstva.

 • Nalazimo se na pomoćnom terenu na Grbavici gdje je Edin počeo igrati nogomet kao mladi fudbaler. Ali nije bilo lijepo u to vrijeme kada je Edin trenirao ovdje bio je samo pijesak i kamenje. Bilo je vrlo teško trenirati u vrijeme kada je Edin trenirao.Da, išli smo u srednju školu zajedno. Bio je mršav, visok, duhovit i fudbal je bio njegov život. Sjećam se da smo svakog petka kupovali novine i čitali članke kako je igrao. Sada kada se prisjećam toga je prilično smiješno, ali bio je zvijezda i u to vrijeme, kaže Mirza i dodaje:
 • Igrao je za prvi tim, za školski tim, bio je napadač ja sam bio golman. Jednom kada smo igrali finale i ja sam dao pet ili šest pogodaka a Edin je pogodio sedam pogodaka i nakon utakmice rekao mi je „možeš dati više golova nego što ja mogu postići“. I u tim danima Edin je bio veliki igrač u školi, i svi su htjeli da igraju u njegovom timu. Ali Edin je igrao za naš razred, za našu školu i to su bila dobra vremena.

Amar Osim: Svi su govorili o mladom momku koji je mogao postići mnogo pogodaka.

Njegov prvi trener odmah po sazananju da se ne radi o običnom djetetu već o potencijalu za ozbiljnog i profesionalnog igrača konsultirao  se  sa tadašnjim šefom juniorske ekipe Amarom Osimom. Odlučili su da se na njega obrati posebna pažnja pa čak i da se rade neki dodatni treninzi.

 • Nastavak i rad ovdje. Edin je ovdje već tri –četiri godine u pogonu. On ide svojim tokom vrlo ambiciozno. On se opredijelio, što je posebno bitno kod njega, vrlo jak izražena volja za radom i uspjehom. Imao sam osjećaj da se vidi negdje daleko, tako je pokazivao radeći po svim mogućim uslovima i da ne kažem neuslovima, snijegu i kiši i nikad nije izostao s treninga, radio je. Vrlo brzo je iz te kategorije je prešao u stariju kategoriju kadeta, gdje je već za godinu dana izborio mjesto standardnog igrača i postao interesantan ekipi juniora.
 • Tad je juniore vodio, naš današnji šef, Amar Osim koji je to primjetio u razgovoru samnom. Dogovorili smo se da na Edina treba obratiti posebnu pažnju, pa i nekim dodatnim treninzima što je to šef Amar prihvatio i već ga prebacio, priča Jusuf Šehović i dodaje: Nešto se desilo na Grbavici da je jedan dječak golobradi koji je tek izašao iz ovakvog pakla i odigrao utakmicu za prvi tim i da četiri gola.

Prisjećajući se prve utakmice za juniorski tim, Edin ističe da je to bio put prema vrhu igre koju je počeo.

 • Pobijedili smo 4:0, ja sam dao svih četiri gola. To je bio moj put prema vrhu igre koju sam počeo. Zapravo, ja nemam snimak te utakmica, mogli ste mi poslati. Bio sam jako mršav. Uvijek sam bio visok, oko 190 centimetara ali imao sam od 75 do 78 kilograma. Stara dobra vremena – kroz smjeh govori Edin.

Tadašnji šef juniorske ekipe Amar Osim kaže da su u to vrijeme svi govorili o mmladom momku koji postiže mnogo golova, te da ga je pratio tri-četiri godine.

 • Već sam ga znao jer sam ga gledao tri-četiri godine prije toga kada sam došao kući nakon nekoliko godina putovanja. Svi su govorili o tom momku, mladom momku koji je mogao postići mnogo pogodaka. Nakon određenog vremena postao sam trener prvog tima i nekoliko godina poslije kada je on bio dovoljno star, bio je mlad ali dovoljno star da zaigra za prvi tim ja sam ga pozvao da igra za prvi tim. U to vrijeme nije bilo često da dječak od 17 godina nastupi za prvi tim, ali mi smo ga znali, jer smo ga pratili unazad četiri do pet godina prije toga. I znali smo da iako je mršav, izgubio je 15-20 kilograma u poređenju sa drugim igračima jer smo znali da će nastaviti rasti ali da ima kvalitet takmičiti se sa drugim igračima. Baš tako, mogao se boriti s njima jer mi smo imali sjajan tim u to vrijeme, ali pored toga on je bio dovoljno dobar da se nosi s tim – kaže Amar Osim.

I Edin se sjeća prvi put kada ga je u juniorski tim pozvao Osim.

 • Prvi put kada me Amar Osim izabrao za seniorski tim bilo je nevjerovatno jer ste mladić a igrate za prvi tim. Jedina stvar o kojoj razmišljaš u tom trenutku je da igraš za prvi tim – ništa drugo. Igrati za prvi tim za mene je bio vrh – kaže Edin.

Osim: Želio je biti nogometaš

 • Želio je biti nogometaš. I imao je sve  što je mogao da ima, porodicu, prijatelje, da postane profesionalan igrač. Ovaj dio me impresionira više nego ovaj fudbalski dio, on je bio ozbiljan ustvari, uvijek je znao šta želi. To je problem sa mladima danas. Žele biti igrači ali ne žele žrtvovati ništa da bi postali igrači. Edin je želio biti igrač i bio je spreman uraditi nešto da postane ozbiljan igrač  – govori Amar Osim.

Mancini: On je vrsta nogometaša koja nam je nedostajala

Slavni italijanski trener Roberto Mancini također je govorio o razlogu zbog kojeg je pala odluka o dolasku Džeke u City ali i njegovim počecima te kvalitetima.

 • Ideja za dovođenje Džeke leži u činjenici da smo mi gradili Manchester City na veći nivo i željeli smo pojačati klub, što bi značilo da pokušamo osvojiti Premier ligu prvi put u 50 godina. Zbog toga smo bili nakon vrhunskih igrača. Edin ima perfektan profil jer ima iskustvo u Evropi, igrao je u Njemačkoj gdje je osvojio ligu. Postigao je mnogo pogodaka. Uprkos svojoj veličini, bio je mobilan i tehnički igrač. On je vrsta nogometaša koja nam je nedostajala, mi smo ga tražili, i dobili smo ga – priznaje Mancini.

Ljepša polovina

Naravno, njegovi uspjesi potpomognuti su i njegovom ljepšom polovinom, suprugom Amrom Džeko. Amra u dokumentarcu govori kako su se upoznali i kako je tekla njihova veza ali i preseljenje u Rim.

 • Prvi put smo se sreli prije 10 ili 11 godina. Samo smo se pozdravili i upoznali se, nismo pričali mnogo. Dvije godine kasnije, Edin je došao u Los Angeles sa Manchester Cityjem i tada smo počeli razgovarati više, zvali smo jedno drugo slali poruke svaki dan. Tako je to sve počelo. Naša veza postala je ozbiljna od drugog dana – kaže Amra Džeko i dodaje:
 • Bili smo u Manchesteru šest mjeseci a zatim je potpisao za Romu. Prvi dan smo znali da postoji nešto čemu smo smo se nadali da će trajati zauvijek. Prije nego je potpisao, sjećam se da smo imali još četiri dana u Manchesteru, tako smo u Rim zajedno došli po prvi put, osjetili smo ljubav u Rimu. Prelijep grad šetali smo jer mi stvarno volimo šetati okolo kako bi vidjeli sve znamenitosti.

Ligata: Džeko je nama nešto kao ambasador

Dugogodišnji novinar Jasmin Ligata kaže kako mnoga djeca su dobila ime Edin zbog njega, ali i šta on znači za Bosnu i Hercegovinu kada se na nju gleda „iz očiju“ drugih država.

 • Edin je najpoluarnija osoba u Bosni i Hercegovini. Mnoga djeca gdje je edin igrao za timove, za Wolfsburg, City a sada za Romu, nose ime Edin zbog Edina. Zaista je dobar čovjek, ljudi iz Bosne to znaju. Uvijek imate nekoga ko kaže „Edin ne postiže pogotke“, „Edin nije igrao dobro“, ali svi znaju da je Edin dobra osoba. Edin Džeko je Bosanac –  govori Jasmin Ligata i dodaje:
 • Ispričat ću vam jednu priču. Novinar sam već 21 godinu i putovao sam mnogo po drugim državama, prije 15 godina otišao sam Njemačku, Englesku, Italiju. Ako me neko upita odakle si, kažem da sam iz Bosne odgovor je „Ooo, u Bosni je rat, uništen grad“ ili nešto tako. Kada je Edin osvojio titulu sa Wolfsburgom u Njemačkoj i kada sam putovao u druge države neko me upita odakle dolaziš ja kažem da sam iz Bosne odgovor je „ooo Džeko je iz Bosne“. I to je petnaest godina da imamo Džeku iz Bosne, jer Džeko je nama nešto kao ambasador.

Cijeli dokumentarac o Edinu Džeki možete pogledati OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE