OBJAVLJENE PRVE SLIKE SUDARA SA ASTEROIDOM: FANTASTIČNO JE VIDJETI USPJEŠNU SMRT MISIJE DART

Objavljene su nove satelitske slike koje prikazuju snimke prije i poslije NASA-ine misije DART koja je uspješno sudarila svemirsku letjelicu s asteroidom udaljenim više od 11 miliona kilometara svemiru.

Italijanska svemirska agencija objavila je svoje prve slike iz male svemirske letjelice Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids (LICIACube) DART-ovog pratioca – koje prikazuju ključni trenutak sudara, kao i posljedice sudara.

  • Slika prije i nakon udara. Možete vidjeti bljesak koji je proizveo udar DART-a – izjavila je na konferenciji za novinare Elisabetta Dotto, voditeljica naučnog tima Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) u Italiji.

U ponedjeljak se u prvoj misiji takve vrste svemirska letjelica DART bez posade sudarila s asteroidnim mjesecom Dimorfos, malim tijelom promjera samo 160 metara, koje kruži oko većeg asteroida od 780 metara  zvan Didimos.

LICIACube je poslan da uhvati ovaj događaj iz ptičje perspektive.

  • Svi su znali da je to vrlo riskantna misija – dodala je Simone Pirrotta, voditeljka programa Italijanske svemirske agencije.

Nevjerovatno, letjelica je pogodila asteroid samo 17 metara od svog cilja, što uopšte nije loše za objekt koji je prešao više od 11 miliona kilometara i sudario se brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

Sam sudarač DART uspio je snimiti neke nevjerojatne slike uživo dok je udarao u Dimorfos, ali je svemirska letjelica pritom uništena.

Video pogledajte OVDJE.

  • Apsolutno je fantastično vidjeti uspješnu smrt misije DART, dok se sudarala s sićušnim asteroidom Dimorfos. To je zapravo pomalo nadrealno – mislim da je tek drugi put da vidim astronome tako oduševljene da vide uništenu svemirsku letjelicu – ali u u ovom slučaju, to uništenje govori priču o vrlo dobro obavljenom poslu – komentarisao je profesor Jonti Horner, astronom i astrobiolog sa Univerziteta Southern Queensland, Australija.

Dok je senzacionalni spektakl gotov, sada dolazi važan dio. Astronomi su zauzeti posmatranjem Dimorfosa kako bi saznali kako je uticaj DART-a promijenio orbitu asteroida oko Didimosa. Ove nove slike iz LICIACubea daju prvi pogled na to.

  • Sada nauka može početi. Iz ovog jednog sudara možemo saznati više o mehanici udara u mala tijela, prijenosu momenta i mogućnosti korištenja umjetnih sudarača za izbacivanje asteroida iz njihove orbite. To prije nije učinjeno, iako su simulacije sudara napravljene u prošlosti – rekla je Katarina Miljković, vanredna profesorka na Svemirskom centru za nauku i tehnologiju Univerziteta Curtin.

Brojni drugi teleskopi i zvjezdarnice takođe su pratili akciju, uključujući JWST i projekt ATLAS.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI SLUČAJ U BIH: UČENIK DOŠAO U ŠKOLU S PIŠTOLJEM, UHAPŠENA...

0
Policijski službenici Policijske uprave Gradiška u petak, 29. marta 2024. godine, lišili su slobode četiri maloljetna lica zbog postojanja osnova sumnje, da su počinili krivično djelo 'Dogovor za izvršenje krivičnog djela'.