OBRATITE PAŽNJU: TRNCI U RUKAMA MOGU UKAZIVATI NA OZBILJNE BOLESTI

Iako trnjenje ruku može biti bezazleno i ne mora ukazivati na ozbiljan problem, postoje slučajevi kada može biti simptom raznih bolesti.

Evo na kojih 6 oboljenja najčešće ukazuje osjećaj trnjenja ruku:

  1. Multipla skleroza

Multipla skleroza karakteriše propadanje nerava kičmene moždine. Kao rezultat, prolaz nervnih impulsa je prekinut, osjetljivost udova se smanjuje, a to na kraju dovodi do utrnulosti u rukama.

  1. Cervikalna osteohondroza

Ova ozbiljan bolest povezana je sa poremećajima cervikalne kičme, usled čega se nerv stisne i poremeti se pravilan protok krvi. Prvi simptomi obe bolesti, osim trnjenja ruku, je i glavobolja i poremećena koordinacija pokreta.

  1. Sindrom karpalnog tunela

Bolest je prilično česta među onima koji obavljaju monoton i rad koji zahteva identične pokrete ruku. Usljed stalnog ponavljanja istih pokreta prstiju, tetive mogu da oteknu, što uzrokuje utrnulost u rukama.

  1. Venska tromboza

U ovom stanju, krvni ugrušak može usporiti protok krvi. I, kao rezultat, kiseonik i neophodne supstance ne stignu na odredište, a onda se javljaju trnci.

  1. Anemija i dijabetes melitus

Ove bolesti često uzrokuju lošu cirkulaciju u godnjim i donjim ekstremitetima, prenosi srpskainfo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE