OBUĆA: SREDSTVA OD MMF-A ĆE BITI JAKO DOBRA PODRŠKA SVIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća naglasila je da će sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja će biti doznačena sa nivoa FBiH, biti od velikog značaja za ovaj kanton kojem je prijeko potrebna podrška viših nivoa vlasti.

Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava u iznosu od 200 miliona KM od MMF-a, ovom kantonu namijenjeno je 4.152.192 KM.

  • Iznos koji smo mi dobili od Vlade FBiH je identičan iznosu koji je BPK Goražde dobio u 2020. godini, dakle nešto više od četiri miliona KM. Jako je potrebna i neophodna podrška u finansijskom smislu kada je u pitanju naš kanton iz razloga što mi i dalje trpimo posljedice Covida-19 koje se ogledaju u manjem punjenju budžeta BPK, a zahtjevi su veliki iz razloga što se iz budžeta kantona mora podržati poljoprivreda, privreda, obrtnici, kao i ostale kategorije”, istakla je Obuća.

Vjeruje da će u skorije vrijeme biti zatražene i instrukcije za uplatu sredstava, kako bi se moglo reagovati prema svim navedenim kategorijama.

  • Prioritet je da se da podrška privrednim subjektima i da se isplate obaveze koje kanton ima prema njima. Na drugom mjestu je podrška poljoprivrednim proizvođačima, jer mi smo u fazi završetka isplate za samostalne poljoprivredne proizvođače i fizička lica koji su aplicirali u toku 2020., kao i doznačavanje sredstva za poljoprivrednu proizvodnju u 2021. godini i iznos tih sredstava je oko pola miliona za obje godine. Smatramo da će to biti jako dobra podrška svim poljoprivrednim proizvođačima”, precizirala je.

Dio sredstava planiran je i za podršku boračkoj populaciji te za socijalne kategorije.

  • Želimo ulagati i u projekte koje smo započeli, a to je prije svega izgradnja centralnog spomen obiilježja poginulim braniocima Goražda gdje će nam ova sredstva dobro doći. Što se tiče podrške socijalnim kategorijama, ovdje prvenstveno mislim na dugovanja koje BPK Goražde ima prema domovima, a koja datiraju iz ranijih godina i koja nisu nimalo zanemariva. Smatram da ćemo jednom kvalitetnom raspodjelom tih sredstava kroz odluke Vlade BPK i izvještaje o utrošku, pokazati jednu ozbiljnost i odgovornost kada su u pitanju budžeti koji se doznačavaju našem kantonu i način njihovog utroška”, istakla je premijerka BPK Goražde.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVJETARA U KANTONU SARAJEVO: USKORO ODLUKA O DRUGIM...

0
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo uspješno je proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17. aprila do danas, a učešće su uzele i kolege koje nisu članovi sindikata, saopćeno je večeras iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.