OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: NAPRAVITE VRHUNSKU PITU OD JABUKA I ODUŠEVITE UKUĆANE

Naš današnji obrok gotov je za 60 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

250 g oštrog brašna

250 g glatkog brašna

200 g maslaca

1/2 naribanih jabuka

15 g šećera u prahu

1/2 naribane korice limuna

1/2 kašičice soli

2 jaja

Nadjev

1,5 kg jabuka

1/2 kašičice cimeta

10 g vanilin šećera

100 g šećera

PRIPREMA

Uz zdjelu prosijemo brašno i šećer u prahu, dodamo sol, na kockice narezan ohlađeni maslac, naribanu koricu limuna.

Prstima gnječimo i povezujemo maslac s brašnom dok ne dobijemo izgled krušnih mrvica.

U zdjelu zatim dodamo jaja i vodu i sve zajedno nježno izmiješamo. Sve zajedno premjestimo na radnu površinu i nježnim gnječenjem i valjanjem rukom izradimo tijesto.

Pripremljeno tijesto oblikujemo u kuglu, prekrijemo i ostavimo da se odmara 30 minuta.

Jabuke ogulimo i narežemo na kriške (sredinu s košticama odvojimo). U ugrijanu tavu iznad vatre stavimo maslac, odmah dodamo kriške jabuka, cimet u prahu, vanilin šećer, šećer i sastojke pirjamo na jakoj vatri stalno miješajući po prilici 5 minuta.

Odmoreno tijesto prerežemo na dvije polovice i svaku razvaljamo na velićinu dna vatrostalne posude. Jednu polovicu razvaljanog tijesta položimo na dno vatrostalne posude i po njemu rasporedimo pirjane kriške jabuka.

Sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 25 minuta.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE