OD PONEDJELJKA VAKCINACIJA PROTIV KORONE POČINJE U SAD-U

Sjedinjene Američke Države vakcinaciju protiv koronavirusa počet će u ponedjeljak ujutro.

Koristit će se odobrena vakcina kompanije Pfizer, čiji će partneri sa siporukama početi već u nedjelju kako bi sve spremno bilo za početak sljedeće sedmice.

Doze vakcina kompanije Pfizer i njezina partnera, njemačkog BioNTecha, za koje je odobrenje američka regulatorna agencija izdala u petak, bit će distribuirano na 145 lokacija u ponedjeljak, rekao je medijima u subotu general Gustave Perna.

Ostalih 635 lokacija za isporuke koje su izabrale američke savezne države i teritoriji doze će dobiti u utorak i srijedu, rekao je.

Američki regulatori nastoje uvjeriti Amerikance da rekordno brz postupak odobrenja vakcina nije proveden na štetu sigurnosti.

  • Radili smo brzo zbog žurnosti izazvane pandemijom, a ne zbog bilo kakvog vanjskog pritiska – rekao je povjerenik Agencije SAD-a za hranu i lijekove Stephen Hahn na konferenciji za medije ranije u subotu.

Za starije od 16 godina

SAD je u petak navečer odobrio izvanredno žurno korištenje vakcina za starije od 16 godina. Po kliničkim ispitivanjima vakcina je 95 posto učinkovito u sprječavanju covida-19.

To je prvo odobreno vakcina u SAD-u, gdje je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 295.000 ljudi. Britanija, Kanada i tri druge zemlje već su odobrile vakcina američkog Pfizera i njegova njemačkog partnera  BioNTecha.

Anadolija/Ilustracija

Očekuje se da prvih 2,9 miliona doza iz Pfizerovih tvornica izađe idućih dana.

U prvom valu vakcinacije u decembru glavni primatelji trebali bi biti zdravstveni radnici i stariji građani, a u januaru će se za cijepljenje moći prijaviti i druge kategorije građana.

U ponedjeljak će među prvima, kako saznaje Hina, biti vakcinisani pripadnici oružanih snaga SAD-a koji su u velikom broju dobrovoljno pristali na vakcinaciju.

Široka dostupnost

Vlasti kažu da bi do aprila vakcina trebalo biti široko dostupna.

Američka Savezna agencija za zrakoplovstvo (FAA) je u subotu objavila da je odobrila Pfizerovo vakcina za vakcinaciju pilota i kontrolora zračnog saobraćaja. 

Ta regulatorna agencija je rekla da piloti i kontrolori letova ne smiju letjeti ili raditi 48 sati nakon cijepljenja. FAA je objavila da će “pratiti odgovor pacijenata na vakcina Pfizer-BioNTecha te da može prilagoditi svoju politiku prema potrebi kako bi zajamčila sigurnost zračnog saobraćaja”. 

Broj ukupno zaraženih covidom-19 bi idućih dana u Sjedinjenim Državama trebao dostići rekordnih 16 milijuna a broj umrlih uslijed zaraze tom bolešću približava se 300.000.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUTRA SVEČANO OTVARANJE ISLAMSKOG CENTRA ‘SULTAN AHMED’ U ZENICI

0
Islamski centar “Sultan Ahmed”, koji djeluju u okviru Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica, svečano će bit otvoren sutra u sklopu ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa 2024”, koju 12.godinu tradicionalno organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.