OD SUBOTE I SLOVENIJA POPUŠTA MJERE: DOPUŠTENA VEĆA JAVNA OKUPLJANJA, SAJMOVI, SPORTSKI DOGAĐAJI

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije slovenska vlada ukinula je odluku o zabrani organiziranog javnog okupljanja više od 50 ljudi, ukoliko se na skupu održava propisana fizička udaljenost i ako je skup prijavljen.

Od subote se dopušta okupljanje ljudi na javnim priredbama i manifestacijama, pod uvjetima zakona o javnim okupljanjima i ako poznat organizator, objavila je vlada nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Pri tome za zatvorene prostore vrijedi pravilo da na jednu osobu koja sudjeluje na takvim događanjima mora biti osigurano 10 kvadratnih metara, a međusobna udaljenost najmanje 1 i po metar, osim ako je riječ o ljudima iz istog domaćinstva, dok je nošenje maski obvezno.

Odluka vrijedi do kraja maja, a ovisno o epidemiološkom stanju, može se ubuduće mijenjati.

Ponovo se dopušta i održavanje sajmova, pri čemu je u unutrašnje sajamske prostore moguć pristup samo onih koji su vakcinisani, preboljeli Covid-19 ili su negativno testirani na koronavirus.

Uz mogućnost preuzimanje hrane, robe ili pića na mjestima gdje postoji minimalan kontakt s potrošačima također se dopušta i konzumacija hrane i pića na mjestu preuzimanja, ali samo za stolovima, pod uvjetima koji već vrijede za ugostiteljske objekte.

Istom odlukom vlade, ponovo je dopuštena nazočnost publike na sportskim priredbama, uz uvjet da jedno mjesto između gledatelja mora biti slobodno, osim ako je riječ o osobama iz istog domaćinstva.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata, s 4136 PCR testova, potvrđena 331 novi slučaj zaraze koronavirusom, a tri pacijenta oboljela od Covida-19 su umrla.

Konstatirala je da se i dalje poboljšava epidemiološka situacija, pa je udio pozitivnih nalaza među testiranima pao na osam posto.

U bolnicama je na liječenju 348 covid pacijenata, od čega 111 na intenzivnim odjelima, dok je prosječan broj dnevnih zaraza na tjednoj razini pao sa 384 na 372.

Do sada je od posljedica bolesti umrlo ukupno 4345 ljudi, ali je smrtnost zbog sve većeg broja cijepljenih u velikom padu. Prema službenim podacima, završno s četvrtkom cijepljeno je 608. 517 osoba, ili oko 29 posto ukupne populacije, od čega je dvije doze dobilo 313.401 osoba, prenosi Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RASPRAVOM O SREBRENICI POČELA POSEBNA SJEDNICA NSRS

0
Narodni poslanci RS utvrdili su predloženi dnevni red 13. posebne sjednice Narodne skupštine RS, a zasjedanje su započeli raspravom o ratnim dešavanjima na području srebreničke regije.