ODABRANO PET MOTIVA ZA EUROKOVANICU, GRAĐANI HRVATSKE BIRAJU ŠESTI

Za hrvatske motive na eurokovanici, radi ulaska Hrvatske u eurozonu 2023. godine, izabrano je pet od mogućih osam motiva, a to su hrvatska šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, a građani će imati priliku predložiti još jedan slobodno izabran motiv.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, naglasio je kako je Hrvatska spremna preuzeti euro kao valutu 1. januara 2023. godine, no kako je do tada važno pripremiti i hrvatsku eurokovanicu, odnosno motive za njezinu izradu, kao što su to učinile i ostale države članice evropodručja, upravo s ciljem ugradnje vlastitog identiteta u zajedničku evropsku valutu.

Za odabir motiva i likovnog rješenja hrvatske eurokovanice bit će zadužena Stalna komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) uz novoosnovanu dodatnu multiresornu Komisiju za odabir.

U proteklih pet mjeseci između velikog broja ponuđenih odabrano je pet najprikladnijih motiva koje će moći ocijeniti i hrvatska javnost na stranici euro.hr.

Tih pet motiva su: hrvatska šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, a građani će imati priliku predložiti jedan slobodno izabran motiv koje će valorizirati Komisija za novac.

  • Danas je tačno osam godina da je Hrvatska postala članica Evropske unije. Ulazak u evropodručje donijet će niz prednosti građanima i Hrvatskoj, potaknut će investicije, kreditni rejting bi mogao narasti za dva nivoa, nestaje valutni rizik. U zemljama koje su uvele euro, bruto plaće su se povećavale znatno više nego što su rasle cijene – rekao je Plenković.

Zaključio je kako se od uvođenja eura u Sloveniji bruto plaće narasle za 48, a cijene za 20 posto.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je izbor hrvatske eurokovanice važan dio priprema za ulazak u eurozonu.

  • Radi se o liku naše buduće kovanice eura koji treba odražavati povezanost hrvatskih građana s tim kovanicama, koje će u budućnosti biti njihova valuta, a služi i za promociju Hrvatske s obzirom da će kao dio valute eura cirkulirati cijelom Evropom i svijetom, a riječ je o drugoj najznačajnijoj valuti na svijetu.Motive je potrebno izabrati prije jeseni kako bi se moglo otkovati ove kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu i distribuirati ih”, istaknuo je Vujčić.

Guverner Vujčić je naglasio kako će s tržišta biti potrebno povući 1,1 milijardu komada kovanica kuna i lipa, koje teže koliko 120 zagrebačkih tramvaja i koje bi nogometno igralište prekrili pola metra. Bit će potrebno zamijeniti i 500 milijuna komada papirnatih novčanica kune koje bi služene jedna na drugu tvorile 50 kilometarski stup, šest Mount Everesta.

Od ukupno ponuđenih 41, odabrano je pet najbolje ocijenjenih motiva za hrvatsku eurokovanicu, a neki kriteriji su bili opća prihvatljivost, identitetska vrijednost, status nacionalnog simbola, prepoznatljivost te tehnička izvedivost motiva.

Hrvatska ima mogućnost pokazati nacionalne motive na osam apoena kovanica eura, no ta mogućnost ne postoji za novčanice eura. Neke zemlje članice eurozone izabrale su samo jedan, a neke više motiva za osam apoena eura.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.