ODLAZI LI AKTUELNI SAZIV VLADE KS, PRVI BEZ AFERA U RADU?

Osamnaest zastupnika predalo je prošle sedmice zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine KS na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne Vlade KS.

Time je pokrenuta procedura smjene aktuelne Vlade na čelu sa Marijom Nenadićem, koja je mandat počela 3.marta 2020. godine. Nenadićeva vlada nije se, poput prethodne, samoproglašavala najboljom niti se tokom  mandata bavila sopstvenom promocijom. Od imenovanja je radila u vanrednim okolnostima pruzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Bila je prva Vlada u etitetu Federacija BiH koja je sufinansirala plate radnicima u preko hiljadu firmi kojima je zabranjen rad zbog pandemije, a sektor turizma je u startu pandemije podržala sa million KM. Usvojen je i antikorona zakon. Nabavka medicinske opreme tokom pandemije bila je primjer transparentnosti, ali i pametnog utroška novčanih sredstava, što su prepoznale i međunarodne organizacije. Formiran je Fond za podršku privredi, donesen rebalans Budžeta, a Vlada je sa uštedama krenula od sebe te ušteđeni novac usmjerila u Fond. U aktuelnom mandatu došlo je i do umanjenja broja zaposlenih na budžetu KS od preko 400 osoba u odnosu na Vladu premijera Edina Forte.

I u vremenu pandemije poktrenuti su brojni projekti, od izgradnje Prve transverzale, nabavke tramvaja i trolejbusa, infrastrukture iz oblasti zdravstva, školstva, kulture i sporta, IX transverzale, projekti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Pokrenuta je revolucionarna aktivnost na preuzimanju finansiranja 7 institucija kulture na nivou BiH od države – Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteke BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetničke galerije BiH i Nacionalne i univerzitetske biblioteke. Posebna pažnja posvećena je boračkoj populaciji, a Vlada KS pomogla je finansijski Goražde, Srebrenicu itd.

Uz sve to, Vlada KS je radila bez dva ministra – ministra zdravstva i ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Novi nisu imenovani, ne zbog Vlade, već zbog koalicionih ali i unutarstranačkih odnosa.

I drugi sazivi će reći da su uradili isto, ili više. Ipak, ovaj saziv Vlade u odnosu na prethodne ipak razlikuje po jednoj bitnoj činjenici. Otići će bez afera. Zamjerke na njen rad su uglavnom bile paušale opozicione ocjene o “katastrofalnom stanju”, uzvici sa skupštinskih govornica “ovo više ne može ovako”, nepotkrijepljenje izjave stranačkih čelnika da su “građani rekli šta misle”, ali niti jedna se nije odnosila na bilo kakvu aferu ili nezakonitost u radu. To se ni za “najbolju Vladu na planeti i šire” koju je vodio Edin Fotro, ipak ne bi moglo reći.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.