ODLAZI U PENZIJU: AUDI A1 NEĆE DOŽIVJETI SLJEDEĆU GENERACIJU

Popularnost crossovera i SUV-ova i dalje raste u odnosu na sedane i hatchback modele, a to je jedan od razloga zbog kojih neki tradicionalni segmenti polako nestaju.

Segment malih automobila kakav poznajemo, s malim trocilindričnim i četverocilindričnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, vjerovatno proživljava posljednje dane, barem prema indikacijama koje dolaze od različitih proizvođača. Audi je posljednji u nizu koji je potvrdio da u penziju šalje svoj ulazni model, a to je A1.

U intervjuu za Automotive News direktor Audija Markus Duesmann je rekao da Audi A1 neće doživjeti sljedeću generaciju. To ne znači da neće postojati neki mali model s Audijevim logom, ali definitivno neće koristiti SUS motor.

“Mnogo će ovisiti o finalnom Euro 7 standardu. Znamo da će biti veoma teško ponuditi SUS motore u manjim segmentima u budućnosti jer će troškovi rasti. Zbog toga Audi A1 neće imati nasljednika. Ako nova Euro 7 norma ne bude preoštra, to će nam omogućiti da ulažemo više u e-mobilnost”, kazao je Duesmann.

Ovim su potvršene špekulacije koje su se pojavile još u februaru ove godine kada je Duesmann kazao da je skupo i neisplativo elektrificirati male automobile.

Kada A1 ode u penziju, Q2 će vjerovatno postati Audijev ulazni model.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.