ODLIČNA VIJEST ZA IZLAZ IZ KRIZE: VAKCINA NOVAVAXA USPJEŠNO PROIZVELA ANTITIJELA PROTIV KORONAVIRUSA

Eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 je proizvela antitijela protiv korona virusa i čini se sigurnom, navodi kompanija.

Kompanija Novavax saopćila je da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela antitijela protiv novog korona virusa i čini se da je sigurna, prema početnim podacima malog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi.

Kompanija za biotehnologiju sa sjedištem u Marylandu rekla je da je njen kandidat za vakcinu, NVX-CoV2373, proizveo više nivoe antitijela kod zdravih dobrovoljaca nakon dvije doze, od onih koji su pronađeni kod pacijenata koji su preležali COVID-19, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodatak supstance dizajnirane da pojača imuni odgovor tijela, pojačao je efekt vakcine, saopćila je kompanija.

Direktor istraživanja Gregory Glenn rekao je Reutersu da će kompanija uskoro početi mnogo veća klinička ispitivanja u kasnoj fazi i potencijalno bi mogla da prikupi dovoljno podataka da dobije odobrenja za regulaciju već u decembru.

Dostupnost vakcina

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Anthony Fauci rekao je krajem jula da bi Amerikanci, u razumnom roku, trebalo da imaju širok pristup vakcini protiv korona virusa, jednom kada se utvrdi da je ona sigurna i efikasna.

Fauci je tokom svjedočenja pred odborom Predstavničkog doma, koji istražuje federalni odgovor na pandemiju, izrazio oprezni optimizam da će vakcina biti spremna do kraja ove, a dostupna naredne godine, javljaju Agencije.

  • Vjerujem da će, na kraju, tokom određenog vremenskog perioda 2021. godine, Amerikanci moći da je dobiju – rekao je Fauci i dodao da će postojati spisak onih koji su prioritet za ranu vakcinaciju.

Pretpostavlja, kaže, da neće svi vakcinu dobiti odmah, ali i naglašava da se “na kraju, u razumnom roku, planira da vakcinu dobiju svi Amerikanci kojima je potrebna”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.