ODLIČNI ZA DORUČAK, ZA VEČERU, GRICKANJE: SLANI ŠTAPIĆI MEKANI I UKUSNI

Slanci su odlični za doručak, za večeru, grickanje, možete da ih pravite i manje i veće.

Predivni slani štapići, mekani i jedinstveni, rado ih jedu i djeca.

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 7 g suhog kvasca ili 25 svježeg
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • 550 g mekog brašna
  • 2 kašike ulja

Preliv:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • pola kašičice sode bikarbone
  • voda se dodaje da se dobije za nijansu gušća masa nego što je jogurt (oko 100 ml, polako dodajte)

Priprema:

U jednu posudu stavite brašno (ostavite jednu šaku sa strane), zatim dodajte toplu vodu, kvasac i šećer pa promješajte. Poslije dodajte so i mjesite tijesto. Dodajte onu šaku brašna ako je potrebno.

Ostavite par minuta da odstoji pa opet premijesite. Da se dobije fino, glatko, ujednačeno tijesto.

Prelijte kašikom ulja, premažite tijesto i ostavite sat vremena da odstoji i naraste prekriveno krpom.

Nadošlo tijesto premijesite i podjelite na 10 dijelova. Svaki dio zaokružite u lopticu i pokrijte krpom da odstoje 10 minuta.

Uzimite sad jednu lopticu pa rukama razvucite onoliko koliko je moguće, rastegnite lopticu.

Na sto stavite pleh, iznad tijesta, tako ćete znati na koju širinu treba da razvučete tijesto.

Razvlačite lijevo i desno dok ne dobijete dužinu pleha a onda samo malo gore i dole, da ivice ne budu debele.

Gornji dio tijesta istanjite koliko možete da bi se lijepo zalijepio.

Uvijete polako i malo dlanovima štapić po stolu izvrtite. Kao kada oklagijom razvlačite tijesto tako uradite sa štapićem dlanovima na stolu.

Stavite u podmazan pleh.

Tako uradite sa svih 10 loptica. Treba da stanu u veliki pleh od rerne.

Premažete četkicom i toplom vodom slance i ostavite da stoje 20 minuta.

Uključite rernu pa ostavite još koliko se rerna zagrije. Ako vam je hladnije u prostoriji onda ostavite da odstoje duže.

Peći na 200 stepeni dok blago ne porumene.

Za to vrijeme napravite preliv od brašna, soli, sode bikarbone i vode.

Vodu sipate polako i mješate. Treba da se dobije nijansu gušća masa od jogurta. Samo pazite da ne bude prerijetko, jer onda neće ove štraftice biti dobre, čak i ako je gušće nije strašno.

Kada su slanci blago porumeneli onda izvadite pleh iz rerne i u tankom mlazu prelivate preko štapića.

Vratite u rernu da se dopeku, da lijepo porumene, još nekih 3 – 5 minuta zavisno od rerne.

Pečene slance premažete onom kašikom ulja što vam je preostala (četkicom naravno) i ostavite desetak minuta da odstoje pa možete da služite.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRIRODNI LIJEK PROTIV GLAVOBOLJE

0
Glava može da vas boli od stresa, umora, virusne infekcije, povrede, nesanice, problema sa zubima i od još mnogo toga.