PFAS ili perfluoralkilne i polifluoralkilne kemikalije otporne na visoke temperature koriste se za proizvodnju kuhinjskog posuđa, a posljednjih se godina povezuju s nizom zdravstvenih problema uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost.
Posuđe u čijoj se proizvodnji koristi PFAS toliko je rašireno da je jedno istraživanje iz 2020. pokazalo da čak 99 posto Amerikanaca ima određenu razinu tih hemikalija u krvi, piše gloria.hr
Ono što su otkrili znanstvenici sa Univerziteta Newcastle u Australiji trebalo bi nas sve zabrinuti, naročito ako se služimo teflonskim posuđem: dovoljna je ogrebotina od špatule ili žlice veličine 5 cm da dođe do otpuštanja 2,3 miliona čestica mikroplastike koje završavaju u hrani koju pripremamo i jedemo.
Kad osoba pojede takvu kontaminiranu hranu, PFAS će dugo ostati u tijelu s obzirom na to da se vrlo sporo izlučuje mokraćom. Ne čudi da su PFAS nazvane “vječnim hemikalijama” jer je potrebno gotovo cijelo desetljeće da se razgrade u tijelu, a u okolišu se nikada ne uspiju razgraditi.
Stručnjaci stoga preporučuju izbjegavanje upotrebe neprianjajućeg posuđa te upozoravaju da, ako ga već upotrebljavamo, moramo dobro paziti koji ćemo kuhinjski pribor koristiti i kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane.