ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA FUP-A I KOMESARA UPRAVA POLICIJA KMUP-OVA

Na Kupresu je u periodu 15. i 16.06.2021. godine, održan redovan sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara / direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prvog dana sastanka prisutnima je izrazio dobrodošlicu ministar unutrašnjih poslova Kantona 10, gdin Mario Lovrić, koji se u svoje ime, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10, Vlade Kantona 10, i načelnika općine Kupres, zahvalio direktoru Federalne uprave policije, gdin. Ensadu Korman i komesarima / direktorima Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, pri tome naglašavajući da ohrabruje operativni i profesionalni rad policijskih organa u Federaciji BiH.

„Posebno želim da izrazim svoju podršku formiranim Komisijama za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Radnoj grupi za rješavanje statusnih pitanja policijskih službenika F BiH kojima je utvrđena invalidnost II kategorije, kao i vašim naporima koje ulažete u oba spomenuta segmenta, i vjerujem da ćete posebno, prilikom definisanja pravnih sredstava za naše policijske službenike kojima je utvrđena invalidnost II kategorije, biti izuzetno osjetljivi, te iznaći najprimjerenije rješenje, obzirom da se radi o policijskim službenicima koji su proveli svoj cijeli radni vijek u službi naših građana”, istakao je ministar Lovrić.

Na održanom sastanku, a u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za prvih pet mjeseci 2021. godinu, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u F BiH, rad policije u Federaciji BiH i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Posmatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, a prema statističkim podacima Uprava policije kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, kao i podacima Federalne uprave policije koji su prezentovani po segmentima za izvještajni period januar-mart 2021. godinu u odnosu na isti period 2020. godinu, karakteriše smanjenje:

• broja izvršenih krivičnih djela za 2 ili 0,05%,
• kao i broja saobraćajnih nesreća za 697 ili 13,80%,

dok je evidentirano povećanje:
• broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 4.578 ili 105,95%, i
• broja napada na ovlaštena službena lica za 7 ili 36,84%.

Referišući se na sigurnosno stanje tokom aprila 2021. godine evidentirano je povećanje posmatranih segmenata sigurnosti u odnosu na april 2020. godine, i to:
• broja izvršenih krivičnih djela za 381 ili 40,49%,
• broja saobraćajnih nesreća za 271 ili 24,79%,
• broja napada na ovlaštena službena lica za 1 ili 33,33%,

dok je primjetno smanjenje
• broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.965 ili 33,29%.

Uzimajući u obzir i posmatrajući statističke podatke za maj 2021. godine u odnosu na maj 2020. godine, isti karakterišu povećanje:
• broja izvršenih krivičnih djela za 14 ili 1,18%,
• kao i broja saobraćajnih nesreća za 265 ili 18,44%,

dok je evidentirano smanjenje
• broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.500 ili 39,04%,
• i broja napada na ovlaštena službena lica za 7 ili 53,85%.

„Sigurnosni aspekt u posmatranom razdoblju je donio izuzetno težak period svim policijskim institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog dodatnih aktivnosti koje su poduzimali, posebno iz segmenta javnog reda i mira, a kada je riječ o provođenju naredbi nadležnih organa zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Sa druge stane otežavajuće okolnosti su bile nametnute posebno iz segmenta rada po kriminalitetu, zbog ograničenja nametnutih zbog epidemije COVID-19, međutim svi posmatrani aspekti sigurnosti su efikasnim i predanim radom svakog policijskog službenika održani na zavidnom nivou“, istakao je Zamjenik direktora Federalne uprave policije, gosp. Korman.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

  1. Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kroz iskazane parametre za jasno definisane oblasti koje se obrađuju u Informacijama o stanju kriminaliteta-sigurnosti, a iste se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH u prvih pet mjeseci 2021. godine može se ocijeniti kao zadovoljavajuće. S tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.
  2. Učesnici predmetnog sastanka dali su punu podršku radu Komisiji za izradu Uredbe o jedinstvenoj uniformi u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBIH, koja okončava svoj dio zadatih aktivnosti, i koja u svom radu aktivno sarađuje sa domaćim privrednicima, s ciljem donošenja nakvalitetnijih uniformi odnosno afirmiranja domaće proizvodnje. Takođe podrška je data i Radnoj grupi za rješavanje statusnih pitanja policijskih službenika F BiH kojima je utvrđena invalidnost II kategorije, te su u završnim fazama pripreme Prijedloga za izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u F BiH, zatim tekstovi izmjena Zakona o namještenicima u organima državne službe u F BiH i Zakona o državnoj službi u F BiH.
  3. Prisutni, posebno ističu da je primjetno učestalo uplitanje politike u rad policije, čime se direktno utiče na operativnu samostalnost i profesionalnost policijskih struktura, a što je zagarantovano pozitivno-pravnim propisima. Učesnici su saglasni da ti štetni procesi utiču na profesionalni integritet Uprava policija, i pozivaju nadležne domaće i međunarodne institucije da, poduzmu sve potrebne aktivnosti da, ova nažalost učestala praksa političkog uticaja prestane.
  4. U cilju održavanja što boljeg nivoa stanja sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, donesen je zaključak da će se u narednom periodu osnaživati i širiti međusobna saradnja Federalne uprave policije i Uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim segmentima rada navedenih sigurnosnih institucija, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti.

Na predmetnom sastanku pridružio se gosp. Erik Larson, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koji je prisutne ukratko upoznao sa aktivnostima predmetnog Ureda kroz predstavljanje primjera integrisanih istraga u borbi protiv korupcije. Gospodin Larson je posebno naglasio izuzetno bitnu ulogu policije u borbi protiv korupcije, i neophodnost da policijske strukture ne budu pod uticajem politike.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije i Policijski komesari/direktori Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovinem saglasni su da pružaju punu i predanu podršku radu i aktivnostima koje sprovodi gospodin Larson, u okviru svoje savjetničke uloge u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10 je bio domaćin predmetnog sastanka Koordinacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PREHRANA ZA SVAKI TIP KOŽE: ŠTA JESTI AKO IMATE SUHU ILI...

0
Lijepa koža lica želja je gotovo svake žene, a u očuvanju njenog zdravlja, osim kozmetičkih preparata, veliku ulogu ima i odabir namirnica.